Вторник, 26 Септември 2023

Васил Велев: Цените на течните горива у нас трябва да са най-ниските в ЕС

Васил Велев: Цените на течните горива у нас трябва да са най-ниските в ЕС
Публикация   13:03     12 Септ, 2022 /     akcent.bg   /     359

   „Основният проблем за българските граждани е високата инфлация, Тя е в следствие на високите цени на електроенергията, природния газ и течните горива. Тези три компонента трябва да бъдат управлявани, за да предотвратим следващото голямо наводнение“. Това заяви пред bTV Васил Велев, който е председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България

   Той каза, че ако при електроенергията има решение, тъй като за бита пазарът е регулиран и цената е много ниска, а за икономиката и индустрията цената е сравнително добра с праг от 250 лева, за природния газ и течните горива ситуацията не е такава.

    „Облагането на така наречените неочаквани печалби на компаниите в енергетиката не може да бъдат обсъждано бе наличието на парламент“, обясни той.

    „Цените на течните горива у нас би следвало да бъдат най-ниските в ЕС, тъй като акцизите ни са най-ниски, производствените разходи са най-ниски, петролът е с около една трета под пазара на сорта „Брент“, каза Велев.

   По думите му има три страни в ЕС, които са с по-ниски цени от нас.

   „Това трябва да ни подсказва, че не всичко наред. В хода на предизборната кампания, където разбира се има и спекулации, се представиха данни и изчисления, според които цената на течните горива може да поевтинее с близо лев. Дори и с 50 стотинки да поевтинее, това са 150 млн. лева на месец, й като средното месечно потребление е 300 млн. литра“, допълни Велев.

   Според него от този порядък може да се намалят и разходите за природен газ, ако интерконекторът с Гърция проработи от 1 октомври. „И още толкова, ако се възстановят доставките пряко от „Газпром Експорт“, а не през посредници“, каза той.

   Велев е на мнение, че Европейският съюз не бива да въвежда таван на цените на руския газ, тъй като тази мярка би разбила допълнително пазара.

 


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha