Google Maps вече ще показва и най-икономичните и екологични маршрути

 Google Maps вече ще показва и най-икономичните и екологични маршрути
Публикация   11 Септ, 2022   /     akcent.bg   /     257

Новата услуга е насочена към тези, които искат да спестят гориво и да пътуват по-екологично, и е достъпна в България и още 40 европейски държави

   Ако все пак потребителят иска винаги да избира най-бързия маршрут, това може да бъде фиксирано, като се регулират предпочитанията в настройките.

   Най-икономичните и екологични маршрути вече са въведени в САЩ, Канада и като по изчисления на компанията те са помогнали за премахването на повече от половин милион метрични тона въглеродни емисии, което се равнява на премахването на 100 000 автомобила от пътя.

                      Още няколко ековъведения

   Собствениците на електромобили вече могат да видят станциите за зареждане наблизо, заедно с полезни подробности като видове портове и скорости на зареждане, като потърсят EV charging station в Google Maps.

   За някои станции има и информация дали зарядното устройство е налично в момента, или е заето.

   Отскоро Google Maps показва и повече информация за велосипедните маршрути, вкл по-подробна разбивка на маршрута и дали по него има интензивен автомобилен трафик, стълби или стръмни хълмове. Включени са и места за наем на велосипеди и електрически скутери в над 500 града по света.

   Обогатена е информацията за пътуването с обществен транспорт - автобус, влак и дори ферибот, като за много маршрути са включени часовете на пристигане и заминаване, трансфери и закъснения в реално време, както и информация колко натоварено ще е пътуването, каква е температурата и дали има маршрути, достъпни за инвалидни колички.

    Хотели със стандарти за устойчивост пък ще се показват с емблема за екосертификат до името си при търсене в Google.

   Google Maps от днес предлага нова услуга на шофьорите, като ще показва не само най-бързите, но и най-икономичните маршрути, при които се пести най-много гориво и са най-щадящи за природата, съобщава компанията. Новата опция ще бъде добавена в навигацията на картата, редом с другите възможности за показване на най-бързите маршрути с кола, както и пешеходни и велосипедни маршрути, както и такива с обществен транспорт.

   Услугата се въвежда в близо 40 държави в Европа, включително и в България. Ползите от нея са две - първо е спестяването на гориво на фона на високите цени, и второ - намаляването на въглеродните емисии, което става все по-важно за все повече хора заради климатичните промени. Автомобилният транспорт е сред най-големите източници на въглеродни емисии в Европа.

    Какво точно показва новата опция

    Избирайки опцията за най-екологичен маршрут, потребителите реално ще видят вариант, който е оптимизиран за по-нисък разход на гориво. С няколко клика шофьорите ще могат да видят и относителната икономия на гориво и разликата във времето между този маршрут и най-бързия маршрут. Така например той може да показва, че, ако избере най-икономичния маршрут, пътуващият ще стигне девет минути по-бавно, но ще използва 30% по-малко гориво.

   За целта потребителите трябва да въведат типа на двигателя си, за да получат най-точни оценки на горивната или енергийната ефективност - дизеловите двигатели обикновено са по-ефективни при по-високи скорости от бензиновите или газовите, докато хибридните и електрическите превозни средства се представят по-добре при градско шофиране, отбелязват от компанията.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha