Днес е : Неделя, 28 Май 2023

Ердоган: Европа жъне това, което е посяла. Путин използва всички средства

Публикация 07 Sep, 2022 / akcent.bg

   „Путин използва всички средства и оръжия, които притежава, на първо място природния газ (...) Мисля, че Европа ще има сериозни проблеми тази зима“. Това заяви турският президент, съобщава френският в. "Фигаро", позовавайки се на АФП.

   Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини за енергийната криза в Европа санкциите срещу Русия, използвайки аргумента на Кремъл. „Европа жъне това, което е посяла. Отношението на Европа към Владимир Путин и санкциите го накараха, независимо дали го искаме или не, да каже: „Ако вие правите така, аз ще направя това“, каза турският президент на пресконференция в Анкара, пише изданието. 

   „Путин използва всички средства и оръжия, с които разполага, на първо място природния газ. Ние не го искаме, но мисля, че Европа ще изпита сериозни проблеми тази зима“, добави Ердоган, като каза, че Турция няма да срещне „такива проблеми“.

   Кремъл увери в понеделник, че спирането на доставките на руски газ за Германия чрез стратегическия газопровод "Северен поток" е единствено по вина на Запада, тъй като техните санкции възпрепятстват, според Москва, поддръжката на газовата инфраструктура. „Проблемите с изпомпването (на газ) възникнаха заради санкциите на западните държави. Няма друга причина за тези проблеми“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Европейският съюз взе решение за постепенно ембарго върху вноса на руски петрол и петролни продукти. Освен това сложи край на закупуването на въглища, но руският газ, от който е много зависим, в не е засегнат, добавя "Фигаро".

   Турция от своя страна поддържа добри отношения както с Москва, така и с Киев. Тя предостави на Киев военни дронове, но отказа да се присъедини към западните санкции, наложени на Русия след началото на нейната офанзива в Украйна. Реджеп Ердоган обяви в началото на август споразумение за частично плащане в рубли на доставките на руски газ за Турция. Споразумението трябва да позволи на Русия да продължи да снабдява Турция чрез газопровода "Турски поток", пресичащ Черно море. През 2021 г. Русия представляваше около една четвърт от вноса на петрол в Турция и 45% от природния газ, пише още "Фигаро".

 

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама