Днес е : Събота, 4 Февруари 2023

Русе отпразнува 137 години от Съединението

Публикация 06 Sep, 2022 / akcent.bg

   С празнична церемония и полагане на венци пред Паметника на загиналите в сръбско-българската война русенци отбелязаха 137-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

   Под звуците на тържествени маршове в изпълнение на Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев почетният караул посрещна гражданите.

   Своята почит отдадоха кметът на Община Русе Пенчо Милков, областният управител Анатоли Станев и техните заместници, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, ректорът на Русенския университет акад. Христо Белоев, кандидати за народни представители, представители на политическите сили и ученици от русенските училища.

   „Важните победи в дипломацията и блестящите битки на бойното поле, белязали обединението на разпокъсаните ни от Берлинския договор земи, доказват, че може да бъде намерен верният път и при различни интереси, заяви областният управител на Русе Анатоли Станев . Именно това трябва да е водещ принцип и днес за държавниците, защото народът ни е доказал, че можем да ковем съдбата си, а не просто да гледаме отстрани, докато т.нар. силни на деня решават вместо нас. Истински силните сме ние и от нас зависи дали ще успеем да извървим до край пътя на нашите възрожденци и революционери“, каза още Станев. Той призова да проявим доблест и мъдрост, и да положим общи усилия за благополучието на страната, както и да черпим вдъхновение от обединителите на нацията ни.

„137 години след Съединението на двете български територии има какво да желаем по отношение на единността си. И нека не само на днешния ден се взираме в примера на родолюбците преди нас и поставяме доброто на България на първо място. Да бъдем свободни, добри, единни и отговорни пред бъдещето на родината. Силата ни е в обединението“, каза в словото си към русенци кметът Пенчо Милков.

   Празничната церемония завърши със служение на Н.В.Пр. Русенския митрополит Наум и свещеници от Русенската митрополия и полагане на венци и цветя пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война.

 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама