Днес е : Събота, 4 Февруари 2023

Андрей Новаков предлага еврорегламент – 1 минута за обработка на ТИР на границата

Публикация 17 Aug, 2022 / akcent.bg

Общинските съветници от ГЕРБ-Русе инициират извънредна сесия на Общинския съвет заради транспортния хаос

   Законодателна евроинициатива, която ще доведе до трикратно намаляване на времето за обработка на товарни автомобили, а от там и до разрешаване на проблема с километричните опашки по граничните контролно-пропускателни пунктове, не само в България, но и в цяла ИЗточна европа, е предприел евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков. Той представи проекта си пред обществеността на среща с представители на медиите, която се проведе днес в района на ГКПП-Дунав мост. Формалната причина за пресконференцията е  хаосът, който причиняват в последните дни огромните струпвания от тежкотоварни автомобили не само в района на граничния пункт, но и по цялото трасе от Южна България към дунавските гранични пунктове. Новаков заяви, че през последната половин година с колегите му работят по проблема с опашките по границите и те виждат решението във въвеждане на Европейски регламент, който да фиксира време за проверка на камион на границата не повече от една минута. В момента един ТИР престоява поне 3 минути. Ако регламентът бъде приет, това означава, че опашките ще намалеят триктратно, смята евродепутатът.

   "На европейско равнище имаме решение от няколко стъпки. Първата е събиране на 100 хил. подписа, за да внесем петиция до Европейския парламент, с което да сезираме всички европейски институции за решаване на проблема. Второ: в момента в ЕП е внесено законодателство, което определя време за чакане на влак на граница от 15 минути. Това означава, че нито един влак не може да чака повече от 15 мин. при пресичане на европейски граници. Това, което ще направя, е да внеса изменение в този регламент – да определим максимално време за проверка на камион от една минута", каза Андрей Новаков. Плановете са подписката да бъде внесена в първите работни дни на ЕП през септември, а до нова година да има яснота за конкретните срокове, в които нещата ще се случат, тъй като този проблем не е само на ГКПП Дунав мост, но и на всички гранични пунктове в България, Гърция, Румъния, Словения, Унгария и др. страни от Източна Европа. Ето защо в събирането на подписката ще се включи не само България, а и колеги на Новаков от другите засегнати от проблема държави. Съвсем скоро ще бъде огласен и начинът за събиране на подписите, които са необходими за внасянето на законодателната инициатива в ЕВропарламента.

   Проблемът е особено наболял за русенци, припомни областният координатор на ГЕРБ Георги Кръстев и посочи, че в последно време наблюдаваме истински транспортен хаос и барикади от тирове, които продължават с часове. Ние приемаме присърце този проблем, запретваме ръкави и ще направим всичко възможно този проблем да бъде решен веднъж завинаги, каза Кръстев. Той припомни, че тоталната липса на координация между кметската и държавните институции е част от проблема, довел до този хаос, на който сме свидетели днес.  Имаме конкретни предложения, които ще входираме на инициираната от ГЕРБ извънредна сесия на Общинския съвет, каза председателят на групата общински съветници на партията Орлин Дяков. Сесият ще бъде свикана единствено за дисктуране на този проблем и намирани на конкретни решения за него.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама