Владимир Иванов: Потребителската кошница е поскъпнала с 24% за година
Публикация 09 Aug, 2022 / akcent.bgДекапитализация на свинекомплексите в страната, стадата намаляват, необходима е сериозна държавна намеса, тъй като отрасълът трябва да се съхранява
Главната причина за ръста на цените на храните, който тръгна от средата на 2021 г., беше пазарът на ток. Впоследствие се добавиха горивата, торовете, препаратите за химическа защита и накрая дойде и войната.
Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища.
По думите му, на 30 април сме достигнали пика на цените. Оттогава насам има постъпателна тенденция на намаляване, но доста по-малка спрямо тенденцията към повишаване. От 20 май насам имаме стабилизиране. Повече от 45 дни стойността на потребителската кошница е без промяна. Разликата спрямо миналата година е 24%. По данни на ООН в света този процент е 23, т.е. у нас се случва същото, което и по света, каза Иванов.
Производителите и преработвателите са в мелницата на ножицата между свит пазар, покачващи се цени и очакваща се несигурност. Така че задържането на цените в момента е глътка въздух и за тях и за потребителите.
Цената на захарта също е спряла възходящия тренд и в момента имаме обръщане на тренда. Олиото е достигнало своя пик към края на март, но в момента нивата са като преди войната. По отношение на собствено производство имаме количества много по-големи от нуждата, но би било грешно да не се възползва отрасълът от по-високите цени. От потребителска гледна точка не беше приятен процесът, но другата алтернатива – да задържим цената, щеше да значи огромни загуби за един отрасъл, каза той.
Той намира приказките, че ни очаква тежка зима с голяма продоволствена криза за вредни.
Негативните очаквания водят до задържане и презастраховане на много от пазарните играчи.
Цената на свинското е без промяна в последните 3 години и даже е под равнището по време на чумата. Това се дължи на свръхконкурентния пазар и огромното предлагане и фактът, че Китай купува по-малко от европейския пазар. От гледна точна на производителите на свинско месо обаче нещата никак не са добри. Стадата се намаляват. Това ще наложи сериозна държавна намеса, тъй като отрасълът трябва да се съхранява. Същото важи и за птицевъдството. Ако няма държавна намеса ще има катаклизъм в отраслите и фалити.
По отношение на плодовете и зеленчуците Иванов каза, че имаме много добра реколта. Но много от плодовете са останали необрани заради стари недъзи в търговски и производствени практики. Българинът все още не се е научил да роботи заедно и е грехота в такова време да има неефективно използване на ресурса, каза Иванов.
Коментари
Свързани новини
Масово в магазините предлагат вносно свинско за българско
Фуражното зърно трябва да се субсидира до разликата от 500 лв за тон, категоричен е Вихрен Димитров
Поголовието е намалено с около 20 на сто заради вноса и ниските продажни цени
Всички индустриални свинекомплекси в България вече могат свободно да изнасят свинско месо за ЕС
Облекчението е и за общините Сливо поле, Бяла, Русе, Ветово, Иваново, Борово и Ценово (област Русе)
Цените на свинското у нас са сред най-високите в Евросъюза
Бизнесът и държавните институции се оказаха неподготвени за африканската чума по свинете
Владимир Иванов: Покачването на цената на свинското е изцяло вредна спекула
Спират пренасянето на месо от Румъния за лична употреба на Дунав мост
Все повече хранителни продукти на промоция в потребителската ни кошница!
Как да се пазим от търговските трикове?
След чумата: защо свинското поскъпна толкова?
За година цените на едро са скочили едва с 40 ст., но вратната пържола стигна 9 лв.
Закъсалата икономика и свинското месо - темите, които държат китайците будни