Вторник, 28 Май 2024

Индустрията масово преминава от природен газ на пропан - бутан заради двойно по-ниска цена и сигурност на доставките

Индустрията масово преминава от природен газ на пропан - бутан заради двойно по-ниска цена и сигурност на доставките
Публикация   08:07     05 Авг, 2022 /     Текст и снимка: Румен НИКОЛАЕВ   /     2199

Булмаркет груп доставя LPG на големи компании и фирми в страната, скучват се договори до края на годината

Увеличава се броят на клентите на Булмаркет груп, които минават от природен газ на LPG. Това заяви пред Акцент.БГ Младен Станков- управител на Интершип ООД и член на съвета на директорите на Булмаркет груп.

  Големи компании и фирми в страната пренастройват производството си и преминават на пропан- бутан, като причината е значително по-ниската му цена.

 Биовет вече е договорил сериозни количества до края на годината. Заявки до доставка на  LPG са направили и фирми от стъкларската и металообработващата промишленост.

   Доставката на пропан- бутан "Булмаркет груп" извършва с авто и ж.п. цистерни. Налична е и инфраструктура, която позволява да  се разширят доставките при необходимост, поясни Станков.

  Откритото заседание КЕВР по повод заявлението на "Булгаргаз", в което се иска природният газ през август да поскъпне с 60 процента, ще се проведе на 9 август. Така ползването на LPG става още по-изгодно. Сметките показват, че при това ново увеличение цената на LPG  ще представлява едва 35 на сто от тази на природния, който през юли е 186.17 лв./мегаватчас

   Цената на пропан- бутана към юли е с 680 лева по-ниска на тон. Реално едно предприятие като Биовет със замяната на природния газ с LPG  спестява 700 000 лева на месец.

  Освен заради цената, която е повече от 50 процента по-ниска , компаниите предпочитат и преминават на LPG заради сигурността на доставките, което е особено важно за ритмичното производство.

 Тази разлика в цената между природния и втечнения газ е актуална и за пазарите в Западна Европа, каза още Младен Станков.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha