Днес е : Сряда, 17 Август 2022

Президентът обяви служебните министри, Везиева отпадна от официалния вариант

Публикация 01 Aug, 2022 / akcent.bg

  Президентът Румен Радев разпуска от утре (2 август) 47-то Народно събрание и насрочва избори за 2 октомври, съобщава пресслужбата на държавния глава. Във вторник на обед ще бъде представено и служебното правителство.

   Дотук се стигна, след като редовно правителство не можа да бъде съставено от нито една от трите партии мандатоносители - първа го получи "Продължаваме промяната" като най-голямата политическа сила в парламента. Тя предложи за премиер Асен Василев, но върна папката с имена на министри празна, защото не успя да намери подкрепа от 121 депутати (правителство се гласува с обикновено мнозинство - половината плюс един от общо 240 народни представители - бел. авт.). Втората по големина формация в парламента ГЕРБ върна мандата веднага, като дори не обяви кандидат за министър-председател с мотива, че политиците трябва да премерят сили на предсрочни избори. За третия мандат президентът избра отново - за трети пореден път - да го връчи на БСП, но "Има такъв народ" отказа подкрепа за управление и съответно и последният шанс за съставяне на редовно управление беше неуспешен.

   Така в очакване на тежка зима България остава без парламент, който да може да гласува закони, обвързвани с получаването средства по Плана за възстановяване и устойчивост (голяма част от които дори не са внесени), без редовно правителство и партиите влизат в кампания за предсрочни избори - трети извънредни в рамките на година и половина.

   Окончателният списък с министри в четвъртото служебно правителство на Румен Радев се различава от този, за който имаше предварителна неофициална информация, но се потвърди кой ще е премиерът, който ще управлява страната поне до около средата на октомври. Временният кабинет остава начело на държавата, докато новият парламент не гласува редовно правителство. Ако обаче партиите в 48-ото Народно събрание не успеят да се разберат, може да се повтори сценарият от миналата година, когато служебно правителство управляваше при два предсрочни избора.

Кой е премиерът

  Очаквано министър-председател в четвъртото служебно правителство на Румен Радев е Гълъб Донев. Изборът му за премиер се оценява като знаков в контекста на икономическата криза.

  Досега той беше секретар по демография и социални политики на президента. Бил е неизменна част и от трите предходни служебни кабинета на Румен Радев, но като социален министър.

             Кои са министрите

   "Дневник" публикува списъка с министрите в служебния кабинет, обявени от администрацията на държавния глава, и добавя допълнителна информация за някои от тях (статията се допълва с нови биографии):

  Лазар Манолов Лазаров за служебен заместник министър-председател по социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика;

  Христо Владимиров Алексиев за служебен заместник министър-председател по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията; Христо Алексиев е служебен министър за трети път.

  Иван Петев Демерджиев за служебен заместник министър-председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи.

   Атанас Ангелов Пеканов за служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства.

   Росица Атанасова Велкова-Желева за служебен министър на финансите.

   Димитър Желязков Стоянов за служебен министър на отбраната.

   Асен Георгиев Меджидиев за служебен министър на здравеопазването.

  Иван Димитров Шишков за служебен министър на регионалното развитие и благоустройството.

  Сашо Георгиев Пенов за служебен министър на образованието и науката.

  Николай Милков Милков за служебен министър на външните работи.

  Крум Костадинов Зарков за служебен министър на правосъдието.

  Велислав Величков Минеков за служебен министър на културата.

   Росица Атанасова Карамфилова-Благова за служебен министър на околната среда и водите.

   Явор Илиев Гечев за служебен министър на земеделието.

   Никола Руменов Стоянов за служебен министър на икономиката и индустрията.

Последното публично споменаване на името му е, когато в началото на юни Нинова смени цялото ръководство на ВМЗ - Сопот. Там Стоянов беше член на борда на директорите - назначен през есента на миналата година от предишния служебен министър на икономиката Даниела Везиева.

  В публичния сектор е заемал позициите съветник в Министерството на икономиката, както и изпълнителен директор и заместник изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Насърчаване на малките и средните предприятия".

   Според официалната му визитка Никола Стоянов е роден през 1976 г. в София. Завършва "Право" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Дипломиран е в магистърските програми "Европейско и международно търговско право" и "Немско право за чужденци" в Мюнхенския университет Ludwig-Maximilian. Притежава опит в развитието на стартиращи компании, подкрепа за малки и средни предприятия и инвестициите.

В частния сектор е основал, ръководил и подпомагал множество компании. В период от 8 години ръководи компания, която е ексклузивен партньор за Югоизточна Европа на експортни организации, агенции за подпомагане на малки и средни предприятия и агенции за инвестиции от Европа, Азия и САЩ. Участва като ръководител или експерт в над 1000 проекта, като стратегически партньор на чужди компании при навлизането им на пазари в Източна Европа, търсене на нови доставчици, преструктуриране и инвестиции.

  Росен Иванов Христов за служебен министър на енергетиката.

  Александър Георгиев Пулев за служебен министър на иновациите и растежа.

  Илин Павлинов Димитров за служебен министър на туризма.

  Весела Николаева Лечева за служебен министър на младежта и спорта.

  Георги Георгиев Тодоров за служебен министър на електронното управление.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама