Събота, 20 Април 2024

Еврото е под натиск - икономиката се насочва към рецесия

Еврото е под натиск - икономиката се насочва към рецесия
Публикация   15:06     31 Юли, 2022 /     akcent.bg   /     801

Европейската интеграция все още има пукнатини, но светът е много различен от този през 2010

  Еврото, което тази година вече се понижи до най-ниското си ниво от две десетилетия насам, остава недолюбвана валута, подложена на непрестанен натиск, тъй като икономиката на страната се препъва в рецесия, пише Bloomberg.

   То се задържа малко над паритета с долара, след като по-рано този месец за кратко се понижи под това ниво за първи път от повече от две десетилетия. Валутата се превърна в лайтмотив на нарастващия песимизъм по отношение на икономиката на еврозоната. През тази година курсът ѝ спрямо долара е спаднал с повече от 10%, а според много анализатори вероятната посока оттук нататък е още по-надолу.

   Голяма част от икономическите настроения са свързани с прекъсването на руските енергийни доставки за Европа, което особено застрашава германската промишленост. Credit Suisse вижда 50% вероятност еврорегионът да изпадне в рецесия през следващите шест месеца. Goldman Sachs твърди, че той може би вече е в такава.

euro

   Италия също е голям източник на безпокойство на фона на политическите сътресения, които доведоха до напускането на министър-председателя Марио Драги. S&P Global Ratings понижи прогнозата си за дълга на страната, а ключовият измерител на риска - спредът на доходността на италианските облигации спрямо германските - е около най-високата стойност от 2020 г. насам. Тревогите относно излизането на Италия от еврозоната се проявяват в суаповете за кредитно неизпълнение, въпреки че това се разглежда като много малък риск.

   От гледна точка на цената еврото се представя дори по-зле, отколкото през 2012 г. - най-ниската стойност през тази година беше 1,20 долара. То се търгуваше около 1,02 щатски долара, след като на 14 юли се свлече до 99,52 щатски цента.

  JPMorgan Chase и Rabobank виждат, че то ще се свлече до 95 цента, като се има предвид експозицията на Европа към енергийната криза. Според цените на опциите шансовете за спад до паритет до края на годината са около 70%. Според консенсусните прогнози на Bloomberg за края на годината цената е 1,06 долара.

   Но при цялата негативност малко се говори за това, че регионът се насочва към нова екзистенциална криза, каквато преживя преди десетилетие, когато високите нива на дълга и рязкото покачване на доходността по облигациите доведоха до спекулации, че регионът може да се разпадне. Това в крайна сметка доведе до изявлението на Драги - тогавашния президент на Европейската централна банка - че ще направи "всичко необходимо", за да защити валутата. Сега разцеплението е маргинална мисъл и ЕЦБ действа по-бързо, за да държи пазарите под контрол.

             Стагнираща икономика

    "В някои отношения ситуацията е по-тежка, отколкото преди 10 години, а в други - по-благоприятна", каза Темос Фьотакис, глобален ръководител на отдел "FX & EM Macro Strategy" в Barclays Plc. "Това е по-малко вреден проблем за целостта на еврото като валута. Но от икономическа гледна точка растежът може да се окаже по-голям проблем, отколкото тогава".

   Голяма част от обезценяването на валутата е свързано с този лош икономически контекст, белязан от смесица от забавяне на растежа и рязко покачване на инфлацията. В петък данните показаха, че Германия - икономика №1 в Европа - е в застой, докато инфлацията в 19-членния валутен блок се покачи до нов рекорд от 8,9%, надминавайки прогнозите.

   Различията в паричната политика също са в сила. Миналата седмица ЕЦБ повиши лихвените проценти с 50 базисни пункта, но Федералният резерв затегна лихвите с над четири пъти повече през тази година, след като в сряда добави още 75 базисни пункта към своя бенчмарк. 

   Прогнозите за разпадане на еврозоната не изчезнаха напълно. Основателят на макрохедж фонда EDL Едуар дьо Ланглад твърди, че това е възможно, и се насочва към курс на еврото към долара от 80 цента.

   Но ЕЦБ действа превантивно срещу подобни рискове, колкото и отдалечени да са те. Заедно с повишаването на лихвените проценти този месец тя представи нов инструмент, предназначен да предотврати фрагментацията, при която има необосновано разминаване в спредовете по дълга на членовете на еврозоната.

   "Днес основният риск е инфлационният", заяви Никола Форест, ръководител на глобалния отдел за фиксиран доход в Candriam. "Най-важното послание беше как ЕЦБ може да нормализира ситуацията, без да създава дългова криза. Идеята сега е да се избегне нещо, а не да се поправи нещо."

   Работата на ЕЦБ се усложнява - и то не за първи път - от италианската политика. През септември в страната ще се проведат избори, а в момента десен алианс води в социологическите проучвания. Цените на облигациите се променят поради загриженост за политиката на такава администрация, което затруднява ЕЦБ да се намеси и да каже, че пазарните движения са неоправдани. 

   Все пак лидерът на крайната десница Джорджия Мелони планира да се придържа към бюджетните правила на Европейския съюз, ако оглави следващото правителство, според служители, запознати с нейното мислене. Инвеститорите казват, че е малко вероятно Италия да се откаже от поетите ангажименти и да застраши достъпа до около 200 млрд. евро от фондовете на Европейския съюз. 

   Тази помощ трябва да бъде изплатена като част от програмата "NextGenerationEU" - основен пробив във фискалното споделяне, предизвикан от пандемията и който отделя сегашния ЕС от ЕС от миналите кризи.

   "Европа премина Рубикон, който никой не вярваше, че може да премине", казва Рохан Ханна, стратег в UBS Group AG. "Това беше връхна точка в европейската интеграция. Все още има пукнатини, но светът е много различен от този през 2010 г."

Тагове : евро , натиск ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha