Днес е : Сряда, 17 Август 2022

Два обичая на два етноса представиха българи и турци от с. Юделник

Публикация 31 Jul, 2022 / Текст и снимки Румен НИКОЛАЕВ

,, Засевки" и "Къносване на младата булка" оживяха от сценариите на Веска Узунова с подкрепата на кмета на Сливо поле Валентин Атанасов

    Обичаите са част от нематериалното културно наследство в родния край.  Чрез тях се демонстрират прекресните взаимоотношения  между трите етноса-  българи, турци и роми в с. Юделник. С тези думи Веска Узенова, председател на пенскионерските клубове в община Сливо поле даде началото на тържеството в изпълнения с представители на различни поколения и етноси читалищен салон.

 Събитието се проведе под патронажа на кмета на Сливо поле Валентин Атанасов, който изрази задоволството си от факта, че добрите отношения между етносите вече са се наложили като устойчив модел в общината.

Гости на тържеството и участници в него бяха приятелите на общината - фолклорна група от Галац.

Представленията започнаха с едноминутно мълчание в памет на дългоогодишният кмет на Юделник- Мелекбер  Ризова, която почина през май т.г.

 

,, Засевки"

    Приготвянето на сватбения хляб е първа стъпка на същинските сватбени обреди.

  Девойките все още не са лазарували, те се сгодяват, но нямат право да облекат  традиционните дрехи на своите майки и баби. Затова са облечени в бели рокли.

Обичаят се случва в битова обстановка на християнско семейство. Бабата и майката приготвят неоходимото, чрез които показват как в патриархалното семейство тяхната мома ще влезе в новия дом вного чиста, работлива... там е нареден и нейният чеиз.

  Девойката знае вече да меси, да пече хлябове.

 Братчето на момата отива за вода, за мълчана вода, защото чрез нея бъдещата булка ще замеси питата, с която ще посрещне кума.

 

,,Къносване ръцете на младата булка,,

   В навечерието на сватбата у момичето се прави къна геджеси.

  В дома на бъдещата булка, мюсюлманска девойка, красиво е подреден чеиза, характерен за този етнос. /В периода между годежа и сватбата девойката усърдно се трудела над чеиза си./ От дома на младоженеца изпращали покана на роднините си за сватбата. Поканата се състояла от пакетче къна или пакетче ръжено кафе и свещ,

Майката посреща бъдещата свекърва и сестра и, които идват да къносат ръцете на бъдещата снаха. Момичето се подава ръцете едва след като и се даде във всяка една от тях златна паричка.

Девойката, обикаляйки бъдещия си съпруг, хвърля стомната на земята, където се разпиляват палички, монбони, жито, символизиращи богатство,  здраве и много деца на младото семейство.

   В края на представянето на обичаите кметът на Сливо поле Валентин Атанасов и и.д. кметица на Юделник Муалля Пашова връчиха грамоти и награди на всички участници. Сред гостите бяха още членове на общинското ръководство на общината, областният председател на ДПС Дауд Ибрям и доц. Емилия Великова  от Русенския университет- ръководител на проекти в Община Сливо поле по "Трангранично сътрудничество" .

 

  Сценаристът на представените два обичая Веска Узунова благодари и на ръководителите на читалищата, оказали съдействие за пресъздаването на традициите в общината

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама