Понеделник, 2 Октомври 2023

Изграждането на АМ „Русе - Велико Търново сред предвидените проекти по Програма „Транспортна свързаност” за периода 2021-2027 г.

   Изграждането на АМ „Русе - Велико Търново сред предвидените проекти по  Програма „Транспортна свързаност” за периода 2021-2027 г.
Публикация   08:57     29 Юли, 2022 /     akcent.bg   /     397

Програмата продължава инвестициите за подобряване на условията за корабоплаване по цялото протежение на Дунав

Правителството одобри Програма „Транспортна свързаност” за периода 2021-2027 г.

 

   Близо 3,8 млрд. лв. ще бъдат инвестирани в развитието на транспортната система на страната. Средствата са заложени в проекта на Програма „Транспортна свързаност“ 2021 -2027 г., който беше одобрен от правителството. Програмата ще има решаваща роля за завършването на едни от най-големите и стратегически транспортни проекти у нас. Финансирането се осигурява от Европейския фонд за регионално развитие, Кохезионния фонд и държавния бюджет.

  Сред проектите, заложени в програмата, са завършването на жп линиите Елин Пелин - Костенец, Волуяк - Драгоман, както и модернизация на отсечката София-Перник-Радомир.

   В пътния сектор се предвижда довършването на АМ „Струма”, изграждането на АМ „Русе - Велико Търново” и на тунела под „Шипка”, който ще осигури бърза връзка между Централна северна и южна България.

   Програмата продължава инвестициите за подобряване на условията за корабоплаване по цялото протежение на Дунав, включително осигуряване на високо ниво на информационно и навигационно обслужване.

   ПТС 2021-2027 осигурява средства за зарядна инфраструктура за алтернативни горива по републиканската пътна мрежа и в пристанищата. С това ще се насърчи поетапното изтегляне от употреба на високоемисионните автомобили и замяната им с електромобили, както и намаляване на замърсяването от корабоплаването.

   След одобрението на Програмата от правителството, предстои тя да бъде изпратена на Европейската комисия за окончателно разглеждане и одобрение.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha