Днес е : Сряда, 17 Август 2022

Ветераните плувци на Ирис-Русе убедителни в международните турнири във Варна и в Плоещ

Публикация 25 Jul, 2022 / akcent.bg

   На 9-10 юли  т.г. във Варна се проведе Първия международен турнир по плуване за ветерани плувци /над 25-годишни/ - VARNA International Master swimming. Участваха 318 мъже и 162 жени от 82 клуба от България, Кипър, Румъния, Унгария, Либия и националния отбор на Египет.

Състезанието се проведе на открит общински 50-метров басейн с десет плувни коридора. Двудневната програма включваше спринтовите дисциплини за мъже и жени в плуването - 50  и  100 м от всички стилове, 200 м свободен стил и 200 м съчетано плуване. Всеки  плувец имаше право на шест старта. Стартовете бяха съответно - в събота от 10 и 16 часа и в неделя от 10 часа. Официалното награждаване  се извършваше в интервалите между провежданите дисциплини.

   Във Варна плувците на Русе спечелиха трето място в комплексното класиране и завоюваха 39 златни медала. Отличията за русенското плувно ветеранско движение отидоха при Петко Главинов - 6, Ия Ковачева - 5, Тодор Керчев-Паная и Веселин Василев - по 4, Росица Янакиева, Симеон Симеонов и Милка Попова – по 3, Ани Шакалова, Пламен Георгиев и Стефка Виденова – по 2, Николай Ханджиев, Яни Куков, Стефан Вътов, Галина Христова и Велина Ханджиева – по 1.

   На 23-24 юли т.г. румънският град Плоещ /250 хил. жители/ бе домакин на Седмия международен турнир по плуване за ветерани. Той бе организиран от местната Община със съдействието на фирми спонсори от региона, съпричастни със заниманията и състезателните изяви на спортисти в зряла възраст, чиито цели са здравето и повишената им работоспособност. Участваха състезатели от България, Гърция, Румъния, Турция и Украйна. Турнирът бе уважен от български плувци ветерани и от Силистра. Програмата включваше одобрени от Международната федерация по плуване дисциплини - 50 и 100 м от всички стилове и 100 м съчетано плуване.

   *За отбелязване е, че в Румъния няма организирано ветеранско плуване в национален мащаб, както в България, и турнирите - колкото и да са добре организирани и силни като резултати, са въпрос на локална /местна/ организация. В северната ни съседка се провеждат около 3-5 състезания за година, но само на нови басейни, построени или обновени в последните пет-шест години.

   В Плоещ елитният ветерански клуб „Ирис-Русе“, представен от 10 плувци /9 мъже и 1 жена/, направи поредното си силно представяне в двудневната тежка надпревара! Домакините познаваха русенските плувци от предходните шест турнира, когато те изненадаха и респектираха румънската плувна ветеранска школа. Общо златните медали за Русе са 31. С най-много златни медали /по четири/ се отличиха Стефка Виденова, Йордан Цонев, Румен Мушанов-старши и Николай Ханджиев, следват Илиян Цанков и Веселин Василев и Ивелин Иванов /по 3/, Мирослав Гочев, Марин Драганов и Иван Грозданов /по 2/.

   Отличното представяне на русенските плувци за пореден път остави силно впечатление. Независимо че тази година се организират малко състезания за ветерани плувци, отборът на Русе ще участва в още редица международни стартове – в Истанбул, Турция, Лимасол, Кипър, Решица, Румъния, Одрин, Турция.

 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама