Днес е : Сряда, 17 Август 2022

Три държави бездействат трета седмица за обгазяването на Русе й

Публикация 21 Jul, 2022 / akcent.bg

Сигналът за самозапалилите се въглища на сръбска баржа се оказа още от 3 юли

   Трета седмица властите на три държави бездействат за поредната екологична катастрофа над Русе. Три сръбски баржи, превозващи 3600 тона въглища от пристанище Констанца за Белград, са спрели на 496-и речен километър близо до пристанище Гюргево от над две седмици и не могат да продължат поради ниското ниво на река Дунав. На едната баржа от 3 юли има самозапалили се въглища, които обгазяват нашия град. Към това се добавя горенето на стърнища на румънския бряг на реката, а според русенци - и вечните анонимни индустриални замърсители в града.

   Местната екоинспекция излъчва хилави съобщения за замърсяването, от които все излиза, че "нормите са завишени, но не превишени". Кметът и екоминистърът в оставка дни наред имитират дейност, както и румънската страна, а от Сърбия няма ни вест, ни кост. Междувременно пожарът вече е обхванал втората баржа, като има опасност да се прехвърли и на третата, съобщи днес агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

   Инспекторатът за извънредни ситуации в Гюргево описа днес хронологията на случая:

   Още на 3 юли пожарната служба е получила на спешния телефон 112 сигнал за пожар в товара на баржа, превозваща въглища. Обаждането е постъпило от персонала на тласкача. След интервенцията баржата, заедно с други два подобни плавателни съда, принадлежащи към същия конвой, е продължила пътуването си до крайната дестинация Белград, но поради ниското ниво на реката е спряла и не може да продължи. С оглед на естеството на товара и поради високите температури въглищата се самозапалват, като горят в тлееща фаза без пламък, уточнява Инспекторатът за извънредни ситуации в Гюргево.

   Ръководството на инспектората е провело разговори с представителя на транспортната компания за начина на гасене на товара, а именно чрез наводняване, което би довело както до разграждане на товара, така и до възможността баржите да потънат и да се стигне до огромно замърсяване на река Дунав. Това допълнително увеличава и задушливия дим, който се носи към Русе.

   Според румънския Инспекторат за извънредни ситуации възможно решение на проблема е да се разтовари съдържанието на баржите, да се потуши тлеещият пожар и въглищата (1200 тона във всяка баржа) да се преместят на четири баржи, за да се намали товарът. За това оня ден говореше и кметът на Русе Пенчо Милков, който щеше да настоява за такива мерки от колегите си в Гюргево. Резултати обаче няма. Според БТА, "за извършването на тази маневра е необходимо използването на плаващ кран и в момента се водят разговори с българските партньори за разрешаване на ситуацията във възможно най-кратък срок".

   Представители на Инспектората за извънредни ситуации в Гюргево заявяват още, че "тази ситуация не застрашава членовете на екипажа, а пожарникарите изпълняват задачи по наблюдение и са готови да окажат подкрепа по всяко време, ако ситуацията го налага".

   Нашата екоинспекция също иначе отчита дейност - тя е уведомила на 19 юли министъра на околната среда и водите Борислав Сандов, който е изпратил сигнал до румънския държавен секретар по околната среда, за да се предприемат действия по преместването на съда далеч от града. Вече има и координация между представителите на пожарната от двете страни на границата, за да бъде потушено това тлеене, изтъква инж. Цонка Христова, директор на инспекцията, в съобщение на сайта на РИОСВ.

   Резултати от сигнала не са известни - към този момент няма информация въпросният плаващ кран да е пристигнал. Министър Сандов е направил само едно формално включване по темата на 19 юли вечерта, когато русенци вече бяха протестирали срещу замърсяването. Това включване обаче само дословно повтаря съобщението на РИОСВ от същия ден. С други думи - дотук поне публично известната активност на министъра се изчерпва с въпросния сигнал.

   Междувременно към тлеещите въглища в коктейла, който дишат русенци, се добавят и нови елементи. В последните дни има оплаквания от традиционното за този сезон горене на стърнища на румънския бряг на реката. В града подозират и че местните печално известни индустриални замърсители, които властите обикновено избягват да назовават по име, се възползват от ситуацията да престъпват на свой ред нормите.

   Днес на извънредна сесия на общинския съвет кметът Пенчо Милков обяви, че е подготвил писмо до Министерския съвет, до министъра на околната вода, до РИОСВ-Русе и до областния управител, с което настоява до часове да бъдат предприети мерки за установяване на източника на промишлено замърсяване в Русе.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама