Понеделник, 2 Октомври 2023

Общинските съветници призоваха държавата да се намеси относно проблема с тежкотоварния трафик към Дунав мост

Общинските съветници призоваха държавата да се намеси относно проблема с тежкотоварния трафик към Дунав мост
Публикация   15:14     21 Юли, 2022 /     akcent.bg   /     513

   На извънредното си заседание общинските съветници излязоха с обща декларация и обръщение към държавните институции относно ограничаване вредите от тежкотоварния трафик в Русе и възможностите за организация на движението на превозните средства в района. Те бяха предложени съответно от групите общински съветници на ВМРО и БСП, като приемането и гласуването им беше напълно единодушно.

   Основни акценти  в извънредната сесия, инициирана от кмета Пенчо Милков, бе откриването на процедура за учредяване възмездно право на строеж за изграждане на буферен паркинг и изготвените от Община Русе, кмета на гр. Мартен Димо Тонев и Областно пътно управление към Агенция „Пътна инфраструктура“ три варианта за облекчаване на тежкотоварния трафик. Те бяха представени от началника на отдел „Транспорт“ в Община Русе Кремена Минева и по същество предлагат решения относно километричните задръствания и блокирането на основни пътни артерии - бул. „България“, бул. „Туттракан“, както и път II-21 между град Мартен и гр. Русе.

   Първата алтернатива бе камионите да не бъдат допускани във вътрешността на града и при нужда да престояват единствено в участъка между КПП на път I – 5 – Дунав мост и м-н „Метро“. При по-голям трафик камионите е предвидено да бъдат спирани извън територията на гр. Русе още при гр. Бяла, гр. Стара Загора и др. По отношение на трафика от посока Варна Община Русе предлага спирането на тежките камиони да става на трилентовия участък от път I-2 Русе – Разград след паркинга при с. Бъзън до ДЗС. Общинските съветници и присъстващите в залата жители и кметове на населени места се обединиха около този вариант, който също влезе като текст в гласуваните декларация и обръщение.

   Най-много отрицателни реакции получи вторият вариант, изготвен от Областно пътно управление Русе към Агенция „Пътна инфраструктура“. Той предвижда освобождаване от движение и подреждане на камионите изцяло в северното платно на пътя Мартен - Русе от пътния възел на зона „Тегра“ до кръговото кръстовище при „Свободна зона - Русе“ АД. По южното платно се предлага движението на автомобилите да се осъществява двупосочно с ограничение на скоростта на движение и при постоянен контрол от органите на ОД на МВР-Русе и от Областен отдел „Автомобилна администрация“. Предложението на АПИ предвижда при по-голямо струпване на тежкотоварни автомобили същите да бъдат спирани за изчакване още на входа в гр. Русе на посочените по-горе отсечки от бул. „България“.

   Третият вариант, изготвен от кмета на гр. Мартен, също не срещна одобрение от общинските съветници и присъстващите в залата. С него се предлага пренасочване на товарните пътни превозни средства към бул. „Тутракан“, в отсечката между  „Напорни тръби“ АД и Пристанищен комплекс Русе в двете посоки, където да бъде организирано изчакването. Местната администрация обаче смята, че с разполагането на тирове ще се възпрепятства движението не само на основния трафик, но и на превозните средства от обществения транспорт, като ще се влоши драстично видимостта за всички участници в движението. По този начин се създават предпоставки за допускане на тежки ПТП поради влошената видимост за водачите, излизащи от страничните направления и порталите на множеството фирми, разположени по протежение на булеварда.

   На сесията отново бе повдигнат въпросът за това част от таксите за преминаване на Дунав мост да остават в общинския бюджет, като кметът Пенчо Милков припомни водените от него десетки разговори и разменена кореспонденция по темата с министри от редовните и служебни правителства. От своя страна председателят на Общинския съвет и член на Организационния съвет на ВМРО Иво Пазарджиев настоя държавата да влезе във функциите си и да осигури допълнителни патрули на органите на реда в този район, както и да намери дълготрайно решение на проблема.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha