Днес е : Сряда, 17 Август 2022

Продължават съвместните усилия за потушаване на запалените въглища

Публикация 20 Jul, 2022 / akcent.bg

Правят се опити за претоварване на материала

   Изпращат плаващ кран и празна баржа към платформата със запалените въглища в близост до Гюргево, стана ясно от приключилата преди минути среща на областния управител на Русе Анатоли Станев с представители на румънските институции, ангажирани с потушаването на тлеенето. Идеята е да се извърши претоварване на трите баржи на други съдове и конвоят, състоящ от четири шлепа, да продължи към крайната си дестинация, а именно Сърбия. Станев проследи действията на румънските власти, като отиде на място и се запозна със ситуацията. Три от общо четирите шлепа са натоварени с въглища, като тлеене има на два от тях.

   Оказва се, че огънят е засегнал около 2400 тона въглища. Смята се, че пожарът е възникнал от самозапалване на въглищата, поради високите температури през последните дни. Въпреки това няма сериозна опасност от замърсяване в трансграничния регион. Освен това по данни на Община Русе и Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите не са констатирани превишавания на допустимите норми на фини прахови частици.

   Поради запалване на част от товара в единия шлеп, плаващ под сръбски флаг, първоначално той е бил закотвен на пристанището в Гюргево, след което обаче при опит да продължи е останал на транзитната стоянка, на която се намира и в момента цялата композиция.

   На място с областния управител бе и директорът на дирекция „Екология и транспорт“ към Община Русе проф. Любомир Владимиров, директорът на Регионалната дирекция по пожарната безопасност и защита на населението комисар Валентин Красналиев.

   По-рано през деня областният управител проведе разговори и с институциите от българска страна относно проблема. Той своевременно информира за предприетите от негова страна действия Министерството на транспорта и кмета Пенчо Милков.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама