Днес е : Вторник, 16 Август 2022

Чантата на пода е знак за добри маниери, а не предвестник за бедност

Публикация 17 Jul, 2022 / Магдалена Гигова

Графиня Мари дьо Тили ще проведе два мастъркласа по бизнес етикет 21 септември в академия „Живей елегантно“

   Графиня Мари дьо Тили произхожда от благороднически род, чиито корени се губят в средните векове. Родителите й са били френски дипломати и тя решава да преподава протокол и етикет, след като дълги години съветва приятелите си как да се държат в обществото.

   Тя създава Ателието за изискани маниери и комуникации French Touch и става известен в целия свят преподавател по протокол и етикет. В България пристига специално за откриването на академия „Живей елегантно“, основана от съпругата на президента Петър Стоянов и юрист с международна кариера Антонина Стоянова, от певицата Богдана Карадочева и от бизнесдамата Нели Беширова.

   Графинята ще проведе два мастер класа по бизнес етикет пред отбрана аудитория на 21 септември.

   Мари дьо Тили от 15 години обикаля света като посланик на Savoir Vivre (елегантен начин на живот – фр.). Изнася лекции във Франция и цяла Европа, но също така в Русия, Китай, Африка и Америка. Предпочитана частна преподавателка на руските олигарси.

Специално за „Жената днес“ тя разкри малко от историята и същината на етикета.

            Кой е създал етикета?

   Френската дума etiquette възниква през XVII век. Първоначално така наричали картончетата с написани върху тях правила за поведение в кралския двор. По онова време нарушението на тези норми е предполагало сериозно наказание. Впоследствие етикетът се разпространява по целия свят и се дели на френски и британски. И ако първият действително се е превърнал в европейски еталон за поведение, възприет във всекидневието, то правилата на „Мъгливия Албион“ са останали в XIX век като прекалено засукани.

  Правилата на етикета се променят постепенно. Изкуството на подреждането на масата е създадено от френската графиня Дюбари през XVIII век. Тя се е отнасяла много скрупульозно към порцелана и кристала. И благодарение на това са се появили някои от основите при подреждането на чиниите и приборите.

Традицията да се носи шапка идва от кралица Мария-Антоанета. За нея това била принудителна мярка – имала много високо чело и сама си измисляла различни покривала за глава. Модата на високата талия пък е наложена от императрица Жозефина.

              Правила на светския  етикет

   Правило № 1. Кой започва пръв?

Не бива да се сяда на масата по-рано от стопанката на дома и в никакъв случай не започвайте с яденето преди тя да вземе приборите в ръце. Подобно поведение може да бъде възприето като лично оскърбление.

   Правило № 2. Приборите за хранене

Количеството прибори винаги съответства на броя блюда. Първи трябва да се взимат най-отдалечение от чинията от двете страни. Така че следвайте тези инструкции и няма да се чудите коя вилица за какво е предназначена.

Между другото, лъжиците, вилиците и ножовете се поставят със задната страна нагоре, така че да се вижда гербът или друг знак

   Правило№ 3. Чантата

Къде да сложи дамата чантата или клъча си. В никакъв случай не бива да се поставя на масата или на облегалката на стола. В приличното общество е прието да се изправи зад гърба на стола, а ако е прекалено голяма – на пода. Научих как във вашата страна съществува предразсъдък, че ако дамата постави чантата си на пода е на бедност. Повярвайте, жени с милионни състояния ги държат точно там.

   Правило № 4. Червилото

Специално място изисква правилото за използване на червило. Абсолютно неприемливо в светското общество е да оставяте следи от него върху чашата. Това се смята за проява на лош вкус.  Какъв е изходът? Изберете червило, което не оставя следи.

   Правило № 5. Разположение на чашите

Ако сте решили да организирате светска вечеря у дома, внимавайте как ще разположите чашите. Те трябва да са от дясната страна. Най-близо до центъра се поставят най-големите – тези за вода. До тях – за вино и най-малките, за високоалкохолни напитки. Обикновено  са три вида, но понякога домакините планират да предложат няколко вида напитки, затова количеството чаши е неограничено.

По правило на масата не бива да се поставят чаши за шампанско, защото то се сервира като аперитив на отделна масичка.

   Правило № 6. Кой не бива да поставя лактите си на масата

Според правилата на етикета, само омъжените жени имат право да поставят лактите си на масата при обяд или вечеря. Целта е да демонстрират скъпите си накити.

   Правило № 7. Как да кажем „Не“

Нерядко има ситуации, при които не искате (или не можете) да ядете нещо или да пиете алкохол.  Според правилата на етикета, трябва да опитате дори една трошичка, а после да поставите вилицата и ножа паралелно един до друг. С това давате знак, че сте приключили. А що се отнася до напитките, можете да кажете „не“ с лек жест на ръката, с който показвате, че ви е достатъчно. Не е възпитано да покривате чашата си с длан или прекалено емоционално да показвате отказа си.

               Още няколко полезни допълнения:

   Блюдото се подава отляво, а се прибира от дясно.

Разположението на гостите около масата се прави на принципа мъж-жена. За да може в случай на нужда господинът да кавалерства на дамата.

   Никога не поставяйте мобилния си телефон върху масата. Мъжете могат да го сложат в джоба на вибриращ режим. Ако дамата няма джобове, смартфонът трябва да остане в чантичката й до края на светското събитие.

   И най-главното: помнете, че правилата са създадени, за да бъдат нарушавани понякога. «В аристократичните кръгове не е прието открито да се осъждат пропуските. „Просто бъдете модерни и живейте на пълни обороти“, съветва графиня де Тили.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама