Днес е : Сряда, 31 Май 2023

Природният газ поскъпва с 32% през юли, реши регулаторът

Публикация 13 Jul, 2022 / akcent.bg

   Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ, считано от 1 юли 2022 г., в размер на 186.17 лв./мегаватчас (MWh) (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), съобщава КЕВР. По-рано днес регулаторът проведе открито заседание за цената на природния газ за юли, в което участва заявителят "Булгаргаз". След извършена обстойна проверка на всички разходи за купуване на природен газ комисията е коригирала предложената от "Булгаргаз" цена и тя е намалена с 30 ст./мегаватчас.

   На тази цена "Булгаргаз ще продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на субекти, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. За юни цената на газа беше 141.36 лв./MWh.

  Комисията определи цената на природния газ за юли, след като в кратък срок извърши анализ на предоставените данни и документи, съдържащи се във внесеното на 6 юли 2022 г. ценово заявление на "Булгаргаз". Установено е, че общественият доставчик е формирал общото прогнозно количество за вътрешния пазар въз основа на няколко източника. В ценовия микс е включено цялото количество по договора за доставка на природен газ с компанията от Азербайджан.

   Пред БНТ председателят на регулатора Станислав Тодоров заяви, че цената на газа ще върви нагоре, докато има война в Украйна и докато Русия го използва като оръжие.

   Необходимото количество газ за юли е осигурено от "Булгаргаз" и със сключен договор за доставка на втечнен газ /LNG/ Общественият доставчик е изискал оферти и е сключил договори за доставки и с търговци на природен газ от региона. В заявлението на "Булгаргаз" се съдържат цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама