Русенци раздвоени в оценката си за изпълнението на водния цикъл за 136 млн. лева

Русенци раздвоени в оценката си за изпълнението на  водния цикъл за 136 млн. лева
Публикация   08 Юли, 2022   /     Текст и снимки Румен НИКОЛАЕВ   /     1266

Забавянето на изпълнението на проекта е сред причините за създаденото неудобство и дискомфорт у гражданите, смята кметът Пенчо Милков

  Значително забавяне на дейностите по проект „Изграждане на ВиК инфраструктура на обособената територия, обслужвана от „ВиК“ ООД − Русе“ е една от причините за недоволството на част от русенци относно начина на изпълнение на полагането на тръби и възстановяването на асфалтовата настилка. Това заяви вчера кметът Пенчо Милков на среща с недоволни от работата на фирмите граждани.

   Кратери, разкопани улици, разбити коли, прах и шум – това представлява Русе по време на изпълнението на проекта за Водния цикъл. Улиците на русенци, общинската администрация служат на гражданите и затова общината ще съди ВиК за щетите, нанесени от дейностите по смяната на тръби в централната част на града.  Пенчо Милков е решен да съди дружеството за причинени вреди върху околната среда.

   Подмяната на водопроводните тръби струва много нерви на русенци и жителите на двата квартала Средна Кула и Долапите.

   Близо 30 улици и булеварди в града са затворени заради ремонтните дейности по Водния цикъл. Освен че трафикът е затруднен, хората недоволстват и че се работи бавно.

   В социалните мрежи кметът на Русе Пенчо Милков коментира, че това, което оставят след себе си фирмите изпълнители е гавра с гражданите. Той написа – „И с просто око е видно, че строителите асфалтират директно върху калта и прахоляка, без битум и само по траншеите, които са били изровени. Недопустимо е! Всичко ще се отмие от следващия дъжд, а до зимата отдавна ще сме забравили за „асфалта“.“

   Ръководителят на проекта Стоян Нейчев отново поясни, че полагането на асфалт се изпълнява съгласно разпоредбите на оперативната програма.

   „Правилата на оперативната програма са такива, че предполагат възстановяване на асфалтовите настилки в обхвата на така наречените траншеи. Казано на по-достъпен език, това, което разрушаваме по време на изкопните работи, това е, което ние следва да възстановим“.

   А за кварталите Средна Кула и Долапите, Нейчев обясни, че не е възможно да асфалтират изцяло улиците.

   В залата зам. кметът Магдалина Илиева се опита да обясни на присъстващите какво и как е свършила общината относно проверките и контрола на разкопаването и възстановяване на уличните настилки.

   Повечето от присъстващите граждани имаха свои тези за състоянието на уличната настилка и дълго преме не дадоха думата на Стоян Нейчев да обясни законовите ангажименти, които според него се спазват.

   За съжаление или не, имаше и русенци, които нарекоха силно викащите свои съграждани "неблагодарници" за това, че не оценяват факта, че Русе е успял да привлече над 100 млн. лева за подмяна на водопроводната мрежа, като на места тръбите са над 100 години.

  Най- голяма изненада предизвикват отново група живеещи в кварталите "Среда кула" и "Долапите". До преди година, повече от десетилетие жителите на двата квартала се молеха преди избори да им бъде направена канализацията.

  Разбираемо е, че в днешно време харата са по-претенциозни, но е неразбираемо при такъв сериозен проект да може да се прояви елементарно разбиране спрямо строителните дейности и дискомфорта. Разбираемо е и искането за по-строг контрол съм фирмите изпълнителки, обединени в 4 консорциума.

   Присъстващи в залата определиха въпроси ни граждани за срокове и за информация като феномена с Ало измамниците, за които от години се пише, предупреждава и все още има наивници, които попадат в капана на измамниците. Така и вече година ВиК, Община Русе, медии пишат за срокове, за ремонтни дейности и затворени улици, но вечно има неразбрали и неудовлетворени, че персонално не са уведомени...

  Безспорно за всички неизпълнения съгласно договора по проекта трябва да се осъществява контрол и да се търси персонална отговорност, но не и да се хленчи и мрънка без капка разбиране.

  Стоян Нейчев даде пример с ремонт на ВиК системата в една жилищна кооперция, при което също се причинява дискомфорт, но тогава това положение се приема като "необходимо зло".

 Коментари

  •     Генчо Генев 

    Искам да попитам, кога най после ще асфалтирате в Дружба 3 до обръщало то на тролеите, че вече сигурно 2 месеца седи така, и също до автомивката, където пресича бул. Гоце Делчев, и работата е свършена, защо Трябва да стои на камъни и трап? Колите изхвърлят камъните и става дълбока яма! Аман вече!

Коментирай

   captcha

Прочети още