Понеделник, 17 Юни 2024

ЕП призна газа и ядрената енергия за зелени

 ЕП призна газа и ядрената енергия за зелени
Публикация   06 Юли, 2022   /     akcent.bg   /     603

Решението може да влезе в сила от 1 януари 2023

   Европейският парламент не възрази срещу предложението на Европейската комисия за включване на определени дейности, свързани с ядрена енергия и природен газ, при определени условия, в списъка на екологично устойчивите икономически дейности, обхванати от т.нар. таксономия на ЕС.

   Тъй като Комисията счита, че частните инвестиции в свързаните с газа и ядрената енергия дейности имат роля за екологичния преход, тя предложи някои подобни дейности да бъдат класифицирани като преходни дейности, допринасящи за смекчаване на последиците от изменението на климата. Включването на някои дейности, свързани с природния газ и ядрената енергия, е ограничено във времето и зависи от специфични условия и изисквания за прозрачност.

   278 евродепутати гласуваха „за“ резолюцията, 328 „против“ и 33 „въздържал се“. За да може Парламентът да наложи вето върху предложението на Комисията, беше нужно абсолютно мнозинство от 353 членове.

   Ако и Съветът не възрази, делегираният акт за таксономията влиза в сила на 1 януари 2023.

   Регламентът за таксономията е част от плана за действие на ЕК за финансиране на устойчивия растеж и има за цел да стимулира екологосъобразните инвестиции и да предотврати заблуждаващите твърдения за екосъобразност(greenwashing).Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha