Събота, 20 Април 2024

Асен Василев е новият кандидат-премиер на ,,Продължаваме промяната,,

Асен Василев е новият кандидат-премиер на ,,Продължаваме промяната,,
Публикация   12:05     01 Юли, 2022 /     akcent.bg   /     405

Това обяви премиерът в оставка Кирил Петков

Досегашният вицепремиер и министър на финансите Асен Василев ще е кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната". Това обяви премиерът в оставка Кирил Петков в предварително записано видеообръщение, разпространено от пресслужбата на кабинета.

"Аз предложих на "Продължаваме Промяната" следващият министър-председател на България да се казва Асен Василев. Човек, на когото имам безпрекословно доверие, с когото започнахме борбата рамо до рамо и с когото ще я завършим рамо до рамо в един отбор”, заяви Петков.

„Днес се намираме на исторически вододел. Имаме възможността да продължим промяната за законова държава, която просперира, където обществените средства се харчат за обществени нужди или има риска да се върнем назад към задкулисието, чуждите интереси“, каза в началото на изявлението си Петков.

Той посочи, че няма да допусне няколко неща – "България да вземе грешната посока, шепа хора да ограбват обществените средства, прокурорите да продължават да бездействат, чужди дипломати да дават ултиматум на българската държава".

   "Няма да допуснем, защото не ни е страх", заяви Кирил Петков.

Петков каза още, че с БСП имат различия по международните въпроси, с част от депутатите на ИТН имат лични различия, "но нищо не може да бъде по-важно от просперитета на България и да продължим промяната напред".

   Припомняме, че най-големият коалиционен партньор на "Продължаваме промяната" БСП настоя за оттеглянето на Кирил Петков заради изгонените руски дипломати. 

   Партията "Има такъв народ", която напусна управляващата коалиция, пък постави две условия за разговори - отстраняването на Кирил Петков и заместника му Асен Василев.

   В момента Асен Василев е заместник министър-председател по еврофондовете и министър на финансите. Той е бил министър на икономиката, енергетиката и туризма в състава на служебното правителство на Марин Райков от март 2013 г. до 29 май 2013 г. Заема поста министър на финансите в първия служебен кабинет на Стефан Янев от 12 май до 15 септември 2021 г., назначен от Румен Радев.

   Новината за номинацията на Асен Василев за премиер идва броени часове преди президентът Румен Радев да връчи първия мандат за сформиране на следващо правителство. Мандатът ще бъде връчен на "Продължаваме промяната" като първа политическа сила.

   Очаква се Асен Василев в 17 ч. следобед да вземе от президента Румен Радев проучвателния мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящото Народно събрание.

   "Продължаваме промяната" като първа политическа сила ще разполага със седем дни, за да предложи кабинет. Ако той не бъде одобрен, мандатът ще отиде при ГЕРБ-СДС, които вече обявиха, че ще го върнат. След това държавният глава ще трябва да избере трета формация, на която да даде шанс за сформиране на правителство.

    Петков поиска подкрепа за кабинет, който в рамките на шест месеца да изпълни следните приоритети:

  • Законови промени за реформа на антикорупционната комисията и избиране на Бойко Рашков начело на органа
  • Изработване на механизъм за разследване на главния прокурор
  • Смяна на ръководствата на държавните регулатори
  • Промяна на Закона за обществените поръчки за прозрачност при изразходване на публични средства
  • Приемане на законите, свързани с европейския План за възстановяване и устойчивост
  • Приемане на стратегическия план за българското земеделие
  • Постигане на енергийна диверсификация
  • Създаване на нова държавна агенция по горите, в която да влизат и предприятията, управляващи горските фондове


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha