Днес е : Сряда, 17 Август 2022

Русенският университет и още 12 български ВУЗ-а в испански рейтинг по изкледователска дейност

Публикация 24 Jun, 2022 / akcent.bg

В международната класация най-добре представящи са Медицинския университет - София, Софийският университет и Медицинския университет в Пловдив.

   Излезе нова класация на университетите, подготвена от испанската изследователска организация SCImago, съобщава БТА.

   В нея Медицинският университет в София е на най-висока позиция измежду българските висши училища. Класацията е публикувана на сайта на организацията.

   Класацията SCImago Institutions Rankings (SIR) на изследователските институции по света се подготвя от 2009 г. от организацията, която обединява Испанския национален изследователски съвет, университета на Гранада, университета "Карлос Трети" в Мадрид, университета на Алкала, университета на Естрамадура и други образователни институции в Испания.

   Общо 4126 научни институции, сред които 688 университета, са включени в класацията за 2021 г. За университетите тя оценява фактори, отнасящи се до изследователска дейност, иновации и въздействие върху обществото.

   Медицинският университет в София е на 513-ро място в света в общата класация на университетите и е най-добре представен измежду българските висши училища. Следва го Софийският университет "Св.Климент Охридски", който е на 524-ро място в глобалната класация. На трета позиция е Медицинският университет в Пловдив (546 в общата класация), следван от Тракийския университет в Стара Загора (555), Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" (562), Университета по хранителни технологии в Пловдив (566), Химикотехнологичния и металургичен университет в София (567), Лесотехническия университет в София (581), Техническия университет в София (622).

    Десетото място сред българските вузове и 626-то в световната листа делят университетът "Проф. Асен Златаров" в Бургас и Югозападният университет "Неофит Рилски" в Благоевград. Следват Русенският университет (641) и Техническият университет във Варна (650).

   Първите пет места в класацията на университетите са за Харвардския университет, САЩ, медицинското училище на Харвардския университет, университета Цинхуа в Пекин, Китай, университета Станфорд, САЩ, и Масачузетския технологичен институт, САЩ.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама