Днес е : Сряда, 31 Май 2023

Със 170 гласа парламентът вдигна ветото на РС Македония

Публикация 24 Jun, 2022 / akcent.bg

   Със 170 гласа "за" парламентът прие предложението на "Демократична България", което има за цел да урегулира спора между София и Скопие и да отвори пътя за европейска интеграция на РС Македония, съобщи на БГНЕС. 

   Веднага след решението на Народното събрание председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов прочете позиция от лидера на партията му Слави Трифонов от парламентарната трибуна.

"Ще говоря аз, но ще чувате Слави. Току що ГЕРБ, ДБ, ДПС и ПП приеха предложението. Имаме нова коалиция - Пеевски, Бойко, Кирил Петков и Христо Иванов са прегърнати. М**ната им на достойнството и националното самочувствие! Аз моето решение го взех и днес стана ясно защо!" - се казва в позицията.
 
   В проекторешението, внесено от съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, е записано, че България ще подкрепи, която и да е стъпка от процеса на европейска интеграция на Република Северна Македония при прецизиране на преговорната рамка и заключенията на Съвета така, че да се гарантира вписването на българите в македонската конституция "там, където са споменати други народи и на равна основа с тези народи".

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама