Днес е : Понеделник, 27 Юни 2022

ГЕРБ ще върне мандата за правителство

Публикация 23 Jun, 2022 / akcent.bg

   Ако “Продължаваме промяната” не успее да направи правителство и мандатът отиде във втората по големина сила - ГЕРБ, тя ще го върне. Това стана ясно от изявление на председателя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. “Не е редно втората политическа сила да прави правителство”, обясни депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев.

  Според Конституцията, когато Народното събрание гласува недоверие на министър-председателя или на Министерския съвет, премиерът подава оставката на правителството. В основния закон е записано, че след консултации с парламентарните групи президентът възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна групада състави правителство. Когато в 7-дневен срок кандидатът за министър-председател не успее да предложи състав на Министерския съвет (МС), президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател. Ако и в този случай не бъде предложен състав на МС, президентът възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за премиер.

  Когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание (НС) да избере кандидата за министър-председател. Ако не се постигне съгласие за съставяне на правителство, президентът назначава служебно такова, разпуска НС и насрочва нови избори. Избори за нов парламент се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на последното НС.

 

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама