Днес е : Понеделник, 27 Юни 2022

Разследват мартенските еколози за злоупотреба с фалшив документ

Публикация 22 Jun, 2022 / Румен НИКОЛАЕВ

След измамата с Разрешение за ползване от „Полисан“ изплува още по-голяма и мистична измама- кога, от кого и къде е сътворен фалшификатът

       22 юни, 2016 г.

    Компетентните органи нищят сигнал до Прокуратурата за съставяне и публично разпространяване на документ с невярно съдържание относно Разрешение за изграждане на Пилотна инсталация за производство на тъмни нефтопродукти от страна на Полисан. Информацията потвърдиха отлично осведомени източници. Става въпрос за издаден документ с невярно съдържание, който публично е оповестен през декември от Недялко Попов и се твърди, че е получен официално по Закона за достъп за информация.  Община Русе отговаря на питане на Полисан на кого и кога е давано копие от въпросния документ, че е предоставен единствено и само през м. ноември на представител на фирмата. Всъщност, предоставеният от Общината документ на Полисан „Разрешение за ползване“ е същият този фалшив документ, който Попов размахва назидателно на срещата при областния управител. Как е попаднал фалшивият документ у един от организаторите на екопротестите с работници от шивашкия бранш /участието на работещи в 2-3 шивашки фирми е било доброзорно, а както е известно, Попов и Веско Маринов са собственици/, ще трябва да стане ясно от разследването.

   Оказва се, че документът, необходим на фирмата, е  подменен неясно кога и от кого с друг – с различен шрифт и съдържание от оригинала. По стечение на обстоятелствата от Полисан обаче разбират за фалшификата едва от срещата с мартенските еколози и установяват, че те също имат издадено копие на документа с невярно съдържание, каквото показва и Недялко Попов.

   Нещо повече, в две жалби до Административния съд четири месеца по-рано от публичното огласяване Екосдружението от Мартен и Зелените твърдят факти, които съдържа фалшивия документ- че Разрешението е за 1000 тона, а се произвеждат 10 000 тона.

  Ето и хронологията на събитията, свързани със задаващия се този път истински скандал:

   „Това е законно получен документ по закона за достъп до обществена информация. Аз питам, как 1000 тона се превръщат в 10 000? На магия ли?“. Това пита председателят на УС на Сдружение „Екологично бъдеще за децата и жителите на Мартен“, трансформирано в екосдружение Дунавски регион, на среща с областния управител и цитиран от в-к „Утро“ декември 2015 г. Голямата „измама“ предизвиква сериозен скандал.

   Областният управител Стефко Бурджиев заявява, че се е ентусиазирал и щял да разбере кой си е позволил да сложи още една нула в документ. Това се случва на 10 декември 2015 г. До началото на юни видимо ентусиазмът на губернатора се е стопил с ланския сняг и няма адекватна реакция. На последната среща той отново пое ангажимент да каже кой документ е оригиналният и кой фалшив, въпреки че представител на Полисан е поискал въпросът да се изясни още през м. април. През това време губернаторът е получил от РДНСК верният с оригинала документ, но се оказва, че „няма правомощия“ за нищо повече. Освен да бъде сезирана прокуратурата и да бъде образувана преписка.

В Жалба през август на мартенските еколози до Административния съд в Русе са казва… „Нещо повече, на Полисан е разрешено обработка на гудрон и битум до 1000 т. годишно, а той обработва 10 000 тона годишно, което е грубо нарушение на Закона, но е прието от контролните институции за даденост.“ Жалбата е подадена от Сдружение „Екологично бъдеще за децата и жителите на Мартен“ с председател Недялко Попов и представлявано от адвокат Казаков.

В Жалба отново до Административен съд Русе, подадена по същото време от политическа партия „Зелените“, представлявана отново от адвокат Казаков, автентичен текст „разкрива“ същото нарушение и е записано под същата 4-та точка.

  Въпросното твърдение в двете жалби би трябвало да предполагат наличие на изнесената от Попов „информация“ през декември и съществуването на фалшивия документ.

  В отговор на питане от страна на Полисан дали и на кого е предоставяно копие от въпросното Разрешение за ползване, от Общината отговарят, че такова е издавано само на Полисан по тяхно искане през ноември 2015 г., т.е., този документ неясно как и кога е попаднал в екозащитниците. Още повече, че твърденията от фалшификата, съществуват и в двете жалби до Административния съд от мартенските еколози и от партия „Зелените“ близо половин година по-рано.

   Историята особено се заплита с твърдението на Община Русе, че не е издавала документ на Попов, както и фактът, че невярната информация в него е поднесена на Административния съд доста по-рано. Проверяващите ще трябва да установят как  фалшификатът е попаднал в Малката Община, и как е напуснал оттам, въпреки режима на контрол.

 

 

 

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама