Днес е : Събота, 25 Юни 2022

КЗК: Има данни за нарушения и дъмпинг на цените на горивата

Публикация 21 Jun, 2022 / akcent.bg

  От Комисията за защита на конкуренцията обявиха в парламента, че имат данни за редица нарушения от страна на „Лукойл Нефтохим”, както и дъмпинг на цените. Регулаторът се намеси в дебатите след призив на “Продължаваме промяната”.

   „Ако газът, токът и суровината на „Лукойл Нефтохим” не са се променили последните 6 месеца, защо горивото скочи с лев”, попита Делян Добрев.

   В отговор Румен Гечев от БСП каза: „Ако имате компания, която продава бензин и сте намерили по-евтина суровина или готов бензин, който продавате, и всички го продават примерно по 4 лв,. но не, ти ще го продаваш по 3,20, така ли? Защото ти е евтина суровината? Ами щом пазарът казва 4, ще го продаваш по 4 и ще печелиш!”

„Всички се съгласяваме, че свободният пазар е и път към демокрацията и към свободата на хората като цяло”, посочи пък Искрен Митев от ПП.

Може ли КЗК да се намеси при дъмпинг на цените?

   “Имаме такава информация и през месец май беше образувано едно такова производство. Какъв е новият елемент в поведението на големия играч на пазарите? Не дава в срок оферта на цена за заявени количества и съответно търговецът не може да оферира и надолу на своите клинети цена, което го затруднява. И той е принуден на свои редовни клиенти единствено да осигури количества. Оттам се получава един такъв дъмпинг”, обясни Надя Минчева от КЗК.

В Комисията за защита на конкуренцията няма информация държавата да участва в производството или продажбата на горива на българския или световния пазари. Това каза директорът на дирекция "Право и политика на конкуренцията" в комисията Надя Минчева при изслушването ѝ от парламентарната подкомисия за наблюдение на дейността в областта на защитата на потребителите и ограничаването на монополите.

Изслушването в специализираната подкомисия бе проведено заради продължаващата тенденция за покачване цените на горивата.

   Горивата на дребно у нас се оскъпяват допълнително от ограничения достъп на дребните търговци до данъчните складове, повечето от които държи монополистът "Лукойл". Високите цени за наема не позволяват цената "на колонката" да пада, дори когато петролът поевтинява, коментира Минчева.

   Тя отговори на депутатски въпрос във връзка с твърдението, че България се разпорежда със стока, която се пласира на свободния пазар.

   "На другите държави правителствата се намесват единствено с много краткотрайни временни мерки при цените на горивата и въобще при завишаване на цените на определени стоки или услуги, но това е винаги с временен характер - да се реши даден проблем от обществено значение, и е винаги на правителствено ниво, т.е. това не е в правомощията на органи по конкуренция", каза тя.

   Българската държава по никакъв начин не участва в прякото купуване на суровини, преработката им или разпространението им на свободния пазар, каза още Минчева.

   Като решение на част от проблема с високите цени на горивата, Минчева припомни предложението на КЗК още от 2019 г.  да бъдат изградени държавни данъчни складове за съхранение на горива.

    "Да бъдат издадени държавни данъчни складове. Това ще улесни изключително много търговците. Складовете, които се ползват от Държавния резерв, също могат да бъдат използвани за тези цели за складиране на горива, тъй като там е един от основните проблеми на пазара. Също така предложението за електронна платформа, която в реално време да информира за складовата наличност, тоест за свободните вместимости. Мисля, че вече е съвсем адекватна на сегашните условия за електронизация на процесите и е съвсем модерен подход, който може да бъде използван".

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама