Днес е : Понеделник, 27 Юни 2022

БОК отново събра бъдещите шампиони на България

Публикация 17 Jun, 2022 / akcent.bg

Трима си тръгнаха с по две титли от олимпийския фестивал в Албена

    Бъдещите шампиони на България се събраха под знамената на БОК за традиционния Олимпийски младежки фестивал. Лятното издание на форума отбелязва 15-ата си годишнина с участието на близо 500 млади таланти в рекордните като брой 10 спорта: бадминтон, баскетбол, бейзбол, брейк, лека атлетика, плажен волейбол, плажна борба, плуване, футбол и тенис на маса.  На събитието   присъства и експертът в областта на спорта Лачезар Иванов към отдел „Образование, спорт и младежки дейности" на Община Русе.

   Поредното издание на форума завърши във вторник и ще се запомни с дебютното участие на брейк танците, които ще излъчат първите си олимпийски шампиони на игрите в Париж след две години. Сега, в Албена участваха 12 от най-добрите брейкъри в страната с две демонстративни сесии и финален турнир в кратък формат, в който за 30 минути всички 12 състезатели са на сцената и с много интензивни изпълнения определят най-добрите. Спиращите дъха брейк танци възпламениха публиката с невероятната си динамика и атракция, а титлите отпътуваха към Бургас, Перник и Пазарджик.

   Бейзболът също направи своя състезателен дебют на младежкия фестивал. След като миналата година той беше само демонстративен спорт, това лято е в програмата като официален турнир с участието на 4 отбора във версията Бейзбол 5. Тази разновидност е в програмата на Младежките олимпийски игри в Дакар и през есента България ще бъде домакин на Световното първенство за младежи и девойки до 17 г. в столичната зала „София“, което ще е квалификация за въпросната олимпиада в Дакар. Сега на финала в Албена отборът на „Лъвовете“ надигра много трудно с 4:3 тима на „Академиците“, за да грабне Купата на победител в първия бейзболен турнир от фестивала.

   С по две титли от състезанията си тръгнаха варненските плувци Лора Великова (със злато на 100 м бътерфлай и на 100 м съчетано) и Валентин Киряков (победител на 100 м бруст и на 100 м съчетано), както и представителката на сливенската борба Несрин Сюлейманова, спечелила в леката категория и триумфирала като абсолютна шампионка.

   На тържественото закриване участниците бяха поздравени от Анатоли Илиев – дългогодишен организатор на фестивала, който благодари за емоционалните мигове по спортните арени и пожела много здраве и весела ваканция на всички. Призьорите бяха наградени още от техните треньори, легендарни шампиони и заслужили деятели на спорта.

   Надпреварите през изминалите дни се състояха в първокласните и отлично подготвени спортни арени на комплекс Албена, който преди три години стана първият в историята, удостоен от Асоциацията на европейските градове и столици на спорта (ACES Europa) с титлата „Европейски курорт на спорта“.

По традиция фестивалът на БОК е под мотото "Да открием олимпийските надежди на България“. От основаването си досега тези състезания са били първо сериозно изпитание за много български спортни надежди, по-късно утвърдили се в националните отбори, участвали в младежки олимпийски игри, а част от тях вече и на олимпийски игри. Целта на фестивала е да допринася за популяризирането на основните идеали, принципи и ценности на олимпизма и разпространяването им сред младото поколение, както и да даде възможност за изява на младите спортни таланти.

 

Бадминтон- I място Алина Милкова

III място Милица Казанджиева/девойки/

Момчета:

I място Калоян Великов

IV място Теодор Нгуен

 

Плажен волейбол:

Девойки- Цветелина Николова; Белослава Николова IV място

Момчета:

Марио Дамянов; Александър Дянков IV място

 

Лека атлетика:

Момичета:

Росина Николова I място

Момчета:

Александър Борисов IV място крос 2000 м.

 

Плуване:

Калоян Петков - първо състезание и подобрено лично време.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама