Днес е : Неделя, 29 Януари 2023

Депутатите отстраниха председателя на Народното събрание

Публикация 16 Jun, 2022 / akcent.bg

     Със 125 гласа народните представители гласуваха “за” отстраяването на Никола Минчев от поста председател на Народното събрание. Против се обявиха 113 депутати, а един се въздържа.

До това се стигна, след като от “Има такъв народ” внесоха в деловодството искане за отстраняването му от поста. Поводът е, че Минчев не закри вчерашното заседание на депутатите при изслушването на външния министър Теодора Генчовска за Северна Македония.

    Ето и една позиция:

   Днес в Народното събрание беше гласувана оставката на председателя Никола Минчев.

  Реално вече всичко беше казано от трибуната, но аз бих искала да обърна внимание на един персонален факт, който няма място в официалния дебат.

   Когато господин Минчев зае поста си за първи път гласът му трепереше от притеснение. И няма как да не е така - това е най-високият пост в държавата, защото Република България е държава с парламентарно управление.

   Виждала съм господин председателя притеснен, уморен, недоспал, нервен. В рамките на този парламент трудно можеш да бъдеш друго. Виждала съм го да греши и публично съм го споделяла.

   Но никога не съм го виждала да е по-долу от поста, който заема - човек, изпълнен с отговорност, достойнство и чест.

В историята няма случай, в който личността да не е била основен фактор и отражение на моментните процеси. В този смисъл, ще познаете времената по личностите, които стоят на най-главните позиции в държавата.

   Ще познаете парламента по всеки един човек, който го олицетворява.

   В този смисъл парламентът е съставен от 240 личности и председателят на парламента е събирателен образ на тези личности.

   Дотук господин Минчев представляваше с личността си парламентарната дейност, парламентарния дух.

    239 народни представители взеха участие в този вот. Всеки от тях носи личната си отговорност за това гласуване.

   Един единствен народен представител липсва - господин Делян Пеевски.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама