Днес е : Сряда, 17 Август 2022

Невиждано от 1994 г. – в САЩ рязко повишиха лихвите

Публикация 16 Jun, 2022 / akcent.bg

   Федералният резерв на САЩ повиши лихвата до 1.5-1.75% годишно, което се равнява на драстична стъпка от 0.75 пункта. Такова рязко увеличаване не е имало през последните 28 години.

  От 1 юни Федрералният резерв продава на месец съкровищни облигации на стойност 30 милиарда долара и ипотечни облигации на стойност 17.5 милиарда долара. През септември продажбите ще се увеличат до 60 милиарда долара за държавни ценни книжа и 35 милиарда долара за ценни книжа, обезпечени с ипотека.

   Фед стартира програмата за обратно изкупуване на активи, известна като QE (количествено облекчаване), в началото на пандемията през март 2020 г. В същото време основната лихва беше намалена до 0-0.25%. Тези действия осигуриха приток от ликвидност на пазара, но при бързото повишаване на инфлацията това се превърна в бреме.

   Пазарите очакваха рязкото покачване на лихвените проценти и засега правилно прогнозират размера на следващите стъпки на Фед. Т.е. Джером Пауъл не успя да ги изненада с още по-драстична промяна на лихвения процент. Това означава оценка за забавяне на икономиката, увеличаване на безработицата и поевтиняване на долара.

    Всъщност, очакванията на инвеститорите се промениха коренно след публикуването на данни за индекса на потребителските цени в петък, 10 юни. Преди това се предполагаше увеличение от 50 базисни пункта, но най-бързото повишаване на тази инфлация от 1981 г. показа, че това няма да е достатъчно.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама