Събота, 23 Септември 2023

ГЕРБ внася вот на недоверие срещу правителството

ГЕРБ внася вот на недоверие срещу правителството
Публикация   07:09     15 Юни, 2022 /     akcent.bg   /     546

Гласуването ще е мерило за персоналната съвест на всеки депутат

   Най-голямата опозиционна група - ГЕРБ, обяви, че ще внесе вот на недоверие към правителството с аргумента, че то се е провалило във финансовата политика.

   "Тази глава от историята на България ще е позорна, единственото, което можем да направим, е тя да е кратка", заяви зам.-председателят на партията Томислав Дончев на извънредна пресконференция в централата на бившите управляващи тази вечер.

   По Конституция за внасяне на вот на недоверие са необходими подписите на поне една пета от народните представители - 48. ГЕРБ, чиято парламентарна група наброява 59 души, безпроблемно ще ги осигури.

   За приемането на вота обаче са необходими 121 гласа, което означава, че бившите управляващи ще трябва да намерят още 62 гласа. За събирането им ще са нужни всички групи извън управляващата коалиция - 34 от ДПС, 20 от "Има такъв народ" /след напускането на петима депутати/ 13 от "Възраждане". Четирите групи имат общо 126 гласа.

 "Мотивите са подготвени, подписите са събрани, вотът ще се внесе утре", каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя допълни, че ще бъдат поканени на консултации всички парламентарни групи, като се започне от най-малката - тази на "Възраждане".

  В отговор на въпрос Томислав Дончев обясни, че вот на недоверие се иска в момента, защото това е едно от основните оръжия на опозицията. Той поясни, че решението е да се действа сега, заради грозните скандали в управляващата коалиция и невъзможността на правителството оттук нататък да свърши нещо. Дончев заяви, че предсрочни избори не са добър вариант, но в момента трябва да се избира само между лоши варианти.

          Гласуването ще е мерило за персоналната съвест на всеки депутат

     На въпрос, дали може депутати от ГЕРБ да подкрепят правителството, както се очаква на направят отделилите се народни представители от "Има такъв народ", Десислава Атанасова обяви, че предатели няма има.

   Решението на ГЕРБ ще попречи на избраната от правителството стратегия да бави внасянето на оставките на министрите от "Има такъв народ" и номинациите за техни наследници, докато не бъдат прокарани актуализацията на бюджета и реформите в антикорупционната комисия. До днес напускането на петимата депутати от "Има такъв народ" се тълкуваше в управляващото мнозинство като оптимистичен знак, че невъзможнота на пръв погледситуация, все пак ще се намери подкрепа в Народното събрание, която да позволи вече тройната коалиция да продължи да управлява.

   Засега останалите опозиционни групи не са коментирали дали ще подкрепят вота на недоверие.

   В най-новата история на България правителство не е било сваляно с вот на недоверие.

Тагове : ГЕРБ , вот , доверие ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha