Днес е : Неделя, 26 Март 2023

Затварят Кръговото при ДИЗ ,,Тегра,, за ремонт, пътят пропада от тежките ТИР-ове

Публикация 10 Jun, 2022 / Текст и снимки: Румен НИКОЛАЕВ

  Съвсем скоро ще се наложи да се извърши ремонт на кръговото при Дунавска индустриална зано "Тегра". Това съобщи днес на поредната среща за ситуацията около тапата на Дунав мост Светослав Първанов, зам. изпълнителен директор на "Булмаркет груп" ЕАД и представител на фирмата, оперираща територията. Участие в нея взеха зам. областният управител Людмил Христов, зам. кметът Димитър Недев, кметът на Мартен Димо Тонев, прудставители на ДАИ и на транспортни фирми от района.

  За по- малко от 4 години за ремонти на пътя от входа на Русе откъм София до Дунав мост държавата е отпуснала и са изразходени 7,5 млн. евро. В същото време през кръговото при входа на  ДИЗ "Тегра" минава денонощно целият трафик от тежкотоварни камиони. За експлоатацията на частният път от държавата досега не е отделен нито един лев, а част от платното вече пропада.

  За пореден път бе коментирано, че пропускателната способност на моста не се използва рационално. Експеримент тази седмица е направен, като от българска страна са били отворени за ТИР-ове всичките 6 трасета /и тези за леко автомобили/. В отговор на това от румънска страна пък са преустановили работа, стана ясно на срещата.

   Критика бе отправена и към органите на полицията, които не санкционират водачите на ТИР-ове- нарушители. Оказа се, че отбивката след Дунав мост не е част от главния път, а това е нередност. Както и паркирането на тежкотоварните камиони, особено в двулентов път.

  Сериозно нарушение са и паркиралите на пътя автоцистерни, изискването за които е да правят това на 50 м. встрани от основния път.

  Участниците в срещата се обединиха в спешната необходимост с решаване на проблема със "заспалите" ТИР-ове, които произвеждат ежечасно ситуации за ПТП.

  Като вариант бе посочен още на входовете на града да се поставят информационни табла и така шофьорите да знаят след колко време може да бъдат на Дунав мост, а времето за почивка да ползват на паркинги, каквито ще бъдат обозначени.

   Недев отправи предложение към зам.-областния управител Людмил Христов на държавно ниво да се търси вариант да бъдат командировани служители на ДАИ и Пътна полиция, които да подкрепят действащите в Русе екипи, контролиращи спазването на забраните. Той разясни на присъстващите и на какъв етап е общинският проект за изграждане на голям паркинг за над 700 камиона, с който се очаква ситуацията значително да се облекчи и да се генерират постъпления в местния бюджет.

 

В най-кратки срокове ще бъдат установени места – паркинги или отбивки, където да бъдат  пренасочвани тези камиони, за да не създават предпоставки за ПТП както и ще се намерят законовите способи тези лица да бъдат по-строго регулирани и санкционирани, тъй като те са в нарушение на Закона за движение по пътищата. На излизане от тези паркинги тези тирове след това ще бъдат пропускани с предимство на опашката със съдействието на органите на реда, ангажира се зам. областният управител. С това се цели да се осигури едно свободно платно на пътя, по което да може безпроблемно да преминава обществения трафик, автомобилите със специален режим на движение и да се избегне опасното изпреварване между камионите. Бяха набелязани евентуални места в непосредствена близост до Дунав мост, където шофьорите да могат да вземат почивките си за спане и откъдето да има удобна организация на движението, за да се върнат до гранично-пропускателния пункт.

  Заради явното нежелание за съдействие от румънска страна за решаване на този стар и растящ проблем, се обсъди да се търди съдействие от българските евродепутати, които да отнесат проблема с трансграничното преминаване до компетентните европейски институции.

   Според Евродиректива граничната проверка на два пункта не трябва да се извършва, а това вече от години не се спазва, а и не се налага, коментираха от транспортния бранш.

  Заради все по-растящият трафик и все по-големите затруднения за преминаване към индустриалните зони и близките населени места участниците в срещата се обединиха и около това, че има създадена извънредна ситуация и е необходима спешна намеса на държавата.

   Зам. областният управител Людмил Христов се ангажира да се организира и проведе спешно нова работна среща с участие на всички държавни институции и да се намери адекватно решение на кризисната обсатовка.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама