За пръв път от 11 години ЕЦБ започва да повишава лихвите - поне два пъти до края на годината

За пръв път от 11 години ЕЦБ започва да повишава лихвите - поне два пъти до края на годината
Публикация   09 Юни, 2022   /     akcent.bg   /     621

Европейската централна банка ще повиши лихвата през юли с 0,25 пункта

   Европейската централна банка ЕИЦ потвърди в четвъртък, че на 1 юли ще прекрати дългогодишната схема за изливане на милиарди евро в икономиката на еврозоната чрез изкупуване на облигации и сигнализира за поредица от повишения на лихвите още от следващия месец, тъй като се бори с упорито високата инфлация.

   С нарастването на цените миналия месец до рекордно високите 8.1% в еврозоната и бързото им повишаване ЕЦБ отменя мерките за стимулиране, които е прилагала през по-голямата част от последното десетилетие.

  Това има за цел да спре бързото нарастване на цените да прелее в по-широката икономика - т.е. далеч отвъд горивата и храните - и да се "бетонира" като процес чрез трудно разбиваема спирала на все по-високи заплати и цени.

   След обещания ход, ЕЦБ заяви, че ще прекрати своята програма за закупуване на активи, която е нейният основен стимулиращ инструмент след дълговата криза в еврозоната, и заяви, че ще повиши лихвите с 25 базисни пункта през юли, след което ще промени лихвите отново през септември, вероятно с по-голяма разлика.

"Управителният съвет възнамерява да повиши основните лихвени проценти на ЕЦБ с 25 базисни пункта на заседанието си за паричната политика през юли", каза ЕЦБ в специалното си съобщение. "Управителният съвет очаква да повиши отново основните лихвени проценти на ЕЦБ през септември, се казва в него. Ако средносрочната перспектива за инфлация се запази или се влоши, по-голямо увеличение ще бъде подходящо за срещата през септември."

   Депозитният лихвен процент на ЕЦБ сега възлиза на минус 0.5% и управителят на ЕЦБ Кристин Лагард е заявила, че може нивото му да се върне на нула или малко по-високо до края на третото тримесечие.

  Пазарите обаче очакват още по-агресивни действия - 135 базисни точки повишение до края на тази година или увеличение при всяка среща от юли нататък, като някои от корекциите надхвърлят 25 базисни точки.
 
   Банката не е повишавала лихвените проценти от 11 години, а лихвеният процент по депозитите е в отрицателна територия от 2014 г.


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha