Днес е : Събота, 25 Юни 2022

Поредното отлагане: През август се очаква фериботът Русе- Гюргево, почти година след "първия пуск"

Публикация 03 Jun, 2022 / akcent.bg

    В следващите два месеца се очаква да заработи фериботната линия между Русе и Гюргево. Това стана ясно от проведена среща на областния управител Анатоли Станев и извънредния и пълномощен посланик на Република България в Румъния Н. Пр. Радко Влайков с председателя на Окръжния съвет в Гюргево Думитру Беяну. „Видимо има промяна след последните ни разговори. Радостен съм, че и румънската страна потвърждава заинтересоваността си по въпроса и е решена да възобнови фериботната връзка“, коментира Станев.

   Той допълни още, че се надява да няма повече забавяния в изпълнението на този важен проект за трансграничния регион, който категорично ще спомогне за намаляване на километричните колони от чакащи тежкотоварни автомобили в района на Дунав мост и от двете страни на реката. На 10 юни се предвижда да бъдат отворени офертите и тогава да бъде избран и превозвача. Делегацията, в която участваха още ръководителят на Службата по търговско-икономическите въпроси към родната мисия в Букурещ Ивайло Маринов и заместник-председателят на Окръжния съвет Кристиян Анкуеску, посети на място ро-ро терминала в Гюргево.

   След месеци чакане на фериботната площадка вече има осигурено електрозахранване и водоподаване. Започнал е и ремонтът на административните сгради, където ще се помещават службите за граничен и митнически контрол. Бе обсъдена и възможността за осъществяване на съвместни проверки на първо време изцяло на българска страна, тъй като тук инфраструктурата е напълно завършена.

   Предстоят дейности по удълбочаване на реката в румънския участък, като в момента се извършва почистване на Дунав от наноси и други материали, затлачващи коритото ѝ.

  Както вече Акцент.БГ първи и единствен писа, че обявеният първи пусков срок за Терминала - 20 октомври 2021 г. е нереалистичен. Следваха нови обещания- в края на годината, юни, юли, сега и август. Но и да не стане през август /напълно вероятно/, но то на администраторите от двете страни на Дунава ще им остане поне една снимка. А... и най-важното- от също съмнителните 20-240 ТИР-а, които ще бъдат превозени за денонощие, техният бро нарастна на 600, а в отделни изказвания- на 800.

 

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама