Днес е : Неделя, 29 Януари 2023

Филмът ,,Триъгълник на тъгата,, на шведския режисьор Рубен Остлунд спечели голямата награда ,,Златна палма,,

Публикация 29 May, 2022 / akcent.bg

   Наградите "Златна палма" бяха раздадени на бляскава церемония тази вечер.

   Филмът "Триъгълник на тъгата" на шведския режисьор Рубен Остлунд спечели голямата награда "Златна палма". Сюжетът проследява историята на богата модна двойка (в ролите Харис Дикинсън и Чарлби Дийн), поканени на луксозен круиз, заедно с група милиардери. Случва се обаче фатален инцидент – яхтата потъва и оцелелите се добират до пустинен остров. Тук всички богаташи се оказват зависими от... чистачката на яхтата, която единствена умее да лови риба.

   Южнокореецът Сонг Кан-хо спечели наградата за най-добър актьор за ролята си в "Брокер".Историята е за жена, която изоставя нежелано си дете за осиновяване в "кутия за бебе". Сонг, който също участва в спечелилия Оскар и отличен в Кан "Паразит", играе "брокер", опитващ се да продаде бебето, предава БНР.

   Актрисата Захра Амир Ебрахими, която напусна Иран през 2008 г. след сексуален скандал и намери убежище във Франция, спечели наградата за най-добра женска роля в трилъра на "Нощите на Машхад". Тя влиза в образа на смела журналистка, която се опитва да разкрие серийните убийства на проститутки в свещения град Машхад.

   Филмът „Титан“ получи „Златната палма“ за най-добър филм на французойката Жюлия Дюкурно. Тя е едва втората жена режисьор удостоена с отличието и първата, която го получава самостоятелно.

 За най-добър актьор бе обявен американецът Кейлъб Ландри Джоунс за ролята си във филма „Нитрам“ на режисьора Джъстин Кързел. Норвежката Ренате Рейнсве е най-добра актриса за участеито си в „Най-лошият човек на света“ на Йоаким Трир.

   Призът за най-добър режисьор попадна в ръцете на французина Леос Каракс за мюзикъла „Анет“. Наградата за най-добър сценарий отиде при Рюсуке Хамагучи за филма „Карай колата ми“.

   .Израелският режисьор Надав Лапид и тайландския режисьор Апичатпонг Уеерасетакул си поделиха наградата на журито за филмите им „Коляното на Ахед“ и „Мемория“.
      Почетната „Златна палма“ получи италианският режисьор Марко Белокио.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама