Днес е : Сряда, 31 Май 2023

„Тайната история на монголите“ с мост към съвремието бе представена за пръв път в Русе

Публикация 19 May, 2022 / akcent.bg

   На 19-ти май 2022 г. в Зала „Европа“ на Доходното здание се състоя премиерата за Русе на книгата на проф. Александър Федотов „Тайната история на монголите“.  На събитието под егидата на Нейно Превъзходителство г-жа ЛхагвасуренСаянаа, посланик на Монголия в България, присъстваха Кметът на Община Русе г-н Пенчо Милков, Областният управител на Област Русе г-н Анатоли Станев, Генералният консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов, почетният консул на Монголия хонор. проф. д-р Камен Милков и редица видни русенци с влечение към източната култура и история.

   В културната история на много народи има такива писмени паметници, които и до ден днешен се оценяват като истински шедьоври. Като връхни точки в развитието на книжовната традиция те в значителна степен определят нейния облик и специфика, оказват въздействие върху формирането на литературните жанрове и течения. Сред подобни основополагащи съчинения са Песента за похода на Игор на русите, Илиада и Одисея на гърците,  Песента за Ролан на французите, Витязът в тигрова кожа на грузинците... Измежду тях е мястото и на Тайната история на монголите - паметник, съставен от неизвестни, ала талантливи и вещи монголски автори през 1240 г. Именно за превода на книгата от стaромонголски език, през 2015 г. проф. Александър Федотов получава най-високото отличие на Монголия за чужденци – Ордена на Полярната звезда.

   Книгата се издава с изключителната подкрепа на доц. д-р Кирил Панайотов, дм, управител на Лечебни заведения „Медика“.В продължение на години групата Лечебни заведения „Медика“ заздравяват отношенията между България и Монголия, като развиват тристранно сътрудничество с Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Университета по традиционна монголска медицина „OtochManramba“. В рамките на партньорството се осъществява обмен на специалисти, техники и познания за поддържане на доброто здраве на хората.

   За добрите взаимоотношения между двете страни допринася професионализма и отдадеността към работата на посланика на Монголия в България от 2013 г. до 2017 г. проф. ЛхамсуренДугержав.  Днес  историята надгражда и  Нейно Превъзходителство ЛхагвасуренСаянаа, посланик на Монголия в България от 2021 година.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама