Четвъртък, 7 Декември 2023

Американци купуват компанията-собственик на ТЕЦ „Марица Изток 3“

Американци купуват компанията-собственик на ТЕЦ „Марица Изток 3“
Публикация   19:13     18 Май, 2022 /     akcent.bg   /     410

   Регистрираната в Лондон компания за производство на електроенергия ContourGlobal, която през българското си дружество е мажоритарен собственик на ТЕЦ „Марица изток 3“, ще бъде придобита от американската компания за частни инвестиции KKR & Co. в сделка на стойност 1,75 млрд. британски паунда (2,18 млрд. долара, предаде SeeNews.

   ContourGlobal управлява 138 термични и възобновяеми електроцентрали в Европа, Латинска Америка, Северна Америка и Африка.

„Управителният съвет на ContourGlobal приветства намерението на KKR да предостави капитал и оперативен опит в подкрепа на стратегията на ContourGlobal, включително ускоряване на инвестициите в енергийния преход“, каза председателят на ContourGlobal Крейг А. Хъф.

   „Под частна собственост ContourGlobal ще може по-добре да увеличи размера и гъвкавостта на инвестициите в своя бизнес по пътя към заявената си амбиция да намали емисиите на въглероден диоксидс 40% до 2030 г. и да постигне нетни нулеви емисии до 2050 г.“, посочват от KKR.

   ТЕЦ „Марица изток 3“ е 73% coбcтвeнocт ContourGlobal, докато бългapcĸaтa дъpжaвнa Haциoнaлнa eлeĸтpичecĸa ĸoмпaния (HEK) е собственик на ocтaнaлитe 27%.

   Миналият месец операторът на централата заяви, че тя е генерирала 13% от електроенергията в страната през първите три месеца на 2022 г.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha