Днес е : Неделя, 29 Януари 2023

Пускат на ферибота Русе - Гюргево ще се забави от румънска страна с някой друг месец

Публикация 14 May, 2022 / akcent.bg

Ремонтът на Дунав мост от българска страна стартира още през август

Ремонтът на Дунав мост от българска страна ще започне през юли, коментира днес в Русе транспортният министър Николай Събев Събев. От МРРБ ще препланират сроковете по молба на транспортното ведомство. По данни на румънската страна все още няма да бъде готова с пускането на фериботната връзка между Русе и Гюргево, която да облекчава трафика.

   По неофицифициална информация, румънската страна е заявила, че забавянето на нейна територия за ферибота вероятно ще е към 5 месеца след крайния срок, който беше даден за откриване на Ро-Ро линията- края на м. юни

     Не ми е известно през последната седмица документите /за летище Русе/ да са придвижени от страна на Общината. Казах ви, че това движение трябва да е дело на Община Русе. Бих се радвал ако има такова, бих ги окуражил. Това заяви в Русе министърът на транспорта Николай Събев.

   Преди близо месец, транспортното  транспорта  предложи да поеме летище Русе, тъй като има готов оператор, на който да се прехвърли стопанисването му.   В края на декември 2021 бяха отпуснати 2.6 млн. лева за стартиране на началните ремонти, но се оказа, че трябва верифициране от страна на Министерството на финансите и ЕК, за да се убеди Брюксел, че това не е държавна помощ. Тази процедура обаче изисква срок от поне 2 години.

   Относно протестите на превозвачите министър Събев декларира, че още следващата седмица правителството ще бъде готово с антиинфлационен пакет.

   Това ще доведе до  стабилизиране на цените в страната, за да могат да бъдат лесно прогнозируеми за бизнеса и гражданите. По думите на министър Николай Събев Постоянно водят разговори между управляващите и превозвачите за да се избегнат протестите на 18 май. До разбирателство обаче не се стига, защото двете с защото двете страни имат различни приоритети.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама