Днес е : Сряда, 18 Май 2022

Въпросът на Делян Добрев ",,Какво подписахте с ,Джемкор...,, ядоса Асен Василев в студиото на ,,Панорама,,

Публикация 14 May, 2022 / akcent.bg

   Говорите глупости на търкалета. Глупости на търкалета - това повтори няколко пъти финансовият министър Асен Василев към бившия министър на икономиката от правителството на ГЕРБ Делян Добрев в предаването "Панорама" по БНТ. "Не биваше да ме ядосвате толкова", добави Василев.

   Причина за репликата му беше въпрос на Добрев по повод меморандума, подписан от кабинета "Петков" с лондонската компания "Джемкорп кепитъл мениджмънт" (Gemcorp) за инвестиции в енергетиката. "Какво подписахте с "Джемкорп"? Какъв е този един милиард? Те ли ни ги дават? Ние ли им ги даваме? По плана ли са? Не са ли по плана?" Асен Василев го посъветва да прочете Плана за възстановяване и устойчивост, който се прави по българското законодателство. Добрев попита заради това ли правителството е развалило ПАВЕЦ "Чаира", на което Василев подчерта: "ПАВЕЦ "Чаира" го заварихме развален от вас".

  "ПАВЕЦ "Чаира" се ремонтира година и половина преди ние да влезем като служебен кабинет и с ръководствот на НЕК, което вие назначихте и с изпълнителите, които вие избрахте, се счупи. Можете ли да ми кажете защо се счупи?", се обърна Василев към Добрев, на което Добрев отговори, че не е в управлението.

   Делян Добрев изказа твърдението, че ако руският газ е скъп, защото има посредници и ако не е бил спрян от "Газпром", цената е щяла да падне. "Шефът на ДАНС беше в парламента и каза - газът е руски, но е скъп, защото има посредници. Увеличението на цената на газа не е 14%, сравнява се цената за май с тази от април. Коректно е да се каже каква щеше да е цената, ако "Газпром" не ни беше врътнал кранчето - тя щеше да падне - с 31.7% и да падне от 143 на 123 лв., ако ги нямаше посредниците", заяви той.

   "Тази сметка не излиза", прекъсна го Асен Василев. "В момента TTF е на 100 евро, 70 евро е само TTF компонентата, отделно имаме петролна компонента, която е поне още 10 - 12 евро, т.е. отиваме на цена на руския газ от 82 - 84 евро, което е 160 лв.", обясни Василев. "Ако продължавахме р руския газ, цената щеше да бъде 123 лв. а тя сега е 162 лв.", заяви Добрев, на което Василев попита: "Как, при условие, че сега цената на руския газ е 160 лв."

  "Ние вземаме с 30% по-скъп газ заради посредниците, Полша взема по-евтин газ, защото го взема по германския договор, който е на по-ниска цена", каза Добрев. Той отрече от ГЕРБ да ревнува премиера Кирил Петков за посещението му в САЩ, тъй като и Бойко Борисов се е срещал с президентите Обама и Тръмп. "На Кирил Петков помня среща с президента на Руанда, аз с друг президент не съм виждал среща", заяви Добрев.

   По думите му, ако ГЕРБ направи протест, в София ще има 30 хиляди души. "Но това правителство, колкото и протести да види, няма да си подаде оставка, защото за 3 от 4-те партии е въпрос на оцеляване, защото не се знае дали пак ще влязат в парламента", заяви Добрев.

   "Всичките неща, които казахте до момента, показват едно - гузна съвест", се обърна Василев към Добрев на края на разговора.

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама