Днес е : Сряда, 18 Май 2022

„Еврорегион Данубиус“ стана на 20

Публикация 12 May, 2022 / akcent.bg

    Една от организациите в сферата на трансграничното сътрудничество отбелязва 20-ия си рожден ден- Асоциация „Еврорегион Данубиус“. През годините тя се превърна в неизменен партньор не само в отношенията между Русе и Гюргево, но и между България и Румъния.

   „Еврорегионът ми е като второ дете, а второто ми семейство – колегите от Областна администрация и Окръжен съвет Гюргево”, сподели изпълнителният директор  Лили Ганчева с присъстващите. Само през последните десет години с нейна помощ са реализирани над 100 проекта във всички сфери от социално-икономическия живот в страната. Благодарение на професионализма и несломимата воля на Лили се осъществиха редица търговски и туристически изложения, концерти, изложби и дори спектакли. Неоспорим факт е, че всяко от тези събития винаги надминаваше очакванията, както на организаторите, така и на публиката. Освен това Лили Ганчева допринася изключително и за създаването на партньорства между институции от двата бряга на река Дунав и приятелства между хората. Тя е от онези хора, които успяват да те накарат мигновено да ѝ се довериш, знаейки, че всичко ще бъде изпипано до последния детайл. 

   Днес Ганчева получи поздравления от всички институции в Русе и Гюргево, от представителите на държавната и местна власт в двете държави, бизнеса, висши учебни заведения, неправителствени организации и граждани. Тя бе удостоена и с грамота на областния управител Анатоли Станев. Отличието ѝ се връчва за неуморната и всеотдайна работа в развитието на двустранните отношения между България и Румъния. Тя бе удостоена и със специална грамота на Посолството на Румъния в Република България за изключителен принос и работа в европейския дух в полза на хората от двата бряга на река Дунав.

   За дългогодишната си всеотдайна дейност в името на българо-румънското приятелство и сътрудничество Лили Ганчева е удостоена с редица високи отличия, сред които почетния знак на областния управител на Русе, както и златна значка на кмета на Община Русе. Преди няколко години тя стана и почетен гражданин на Гюргево. Кметът Пенчо Милков обяви предложението си за кандидатиране на Лили Ганчева за почетен гражданин на Община Русе.

   Особено емоционален момент за всички бе видеообръщението на дъщерята на Лили Ганчева Мартина Ганчева. „Честита втора годишнина на твоето второ дете, скъпа мамо! С „Еврорегион Данубиус ти показа как се работи за една кауза с голямо сърце, много труд и постоянство. Дори по време на световни пандемии, политически промени и сътресения благодарение на усилията ти връзката между двата бряга на Дунава не остана прекъсната. Не сменяй курса, пълен напред! Обичам те! Чести празник“, каза виртуално Мартина на майка си. 

   Днешното събитие включваше и богата културна програма, по време на която бяха представени традиционни за двата народа танци. 

   На събитието присъстваха още посланиците на България в Румъния Н.Пр. Радко Влайков, както и посланика на Румъния в България Н.Пр. Бръндуша Предеску, ректорът на Русенския университет академик Христо Белоев, областният управител на Разград д-р Деян Димитров, бившите областни управители Борислав Българинов, Галин Григоров и Венцислав Калчев, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев,, председателят на Окръжния съвет в Гюргево Думитру Беяну, както и кметът на Гюргево Андриан Ангулеску.

 

 

Коментари

Реклама

Реклама