Днес е : Сряда, 18 Май 2022

По-евтини винетки и тол такса за втори клас пътища

Публикация 12 May, 2022 / akcent.bg

   От 2023 г. годишната винетка ще поевтинее с 10 лв., като от досегашните 97 лв. тя ще струва 87 лв. Ще поевтинеят и останалите винетки за леките автомобили - уикенд винетка ще струва 9 лв., седмична - 13 лв., месечна - 27 лева, а тримесечната - 48 лв., които в момента струват съответно 10, 15, 30 и 54 лв. Това предвижда публикуван за обществено обсъждане проект за новите такси за пътищата, предложен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

   Предлага се и актуализация на размера на тол таксите за камиони над 3,5 тона и въвеждане на тол такси за пътищата второкласните пътища, които и в момента са включени в обхвата на тол системата, но се таксуват с нула стотинки. Промяната се предвижда да влезе в сила от юли.

   И двете промени бяха анонсирани от регионалния министър Гроздан Караджов още през март.

   Според МРРБ увеличаването на тол таксите и реалното таксуване за второкласни пътища цели да се спазва реално принципът "ползвателят/замърсителят плаща", тъй като в момента основният приход за поддръжка на пътища в страната - 63%, се формирал от винетките за леките коли, а и камионите рушат далеч повече пътните настилки. Изчисленията показвали, че съотношението ще се обърне, т.е. приходите от тол такси щели да са около 3 пъти по-високи от тези от винетките.

   Тол таксата за камионите се предлага да е между 4 и 43 стотинки на километър според вида им и класа пътища. Камионите между 3,5 и 12 тона ще плащат между 4 и 7 стотинки за километър по второкласни пътища. За първокласни пътища те ще плащат между 6 и 9 стотинки, а за автомагистрала - между 10 и 13 стотинки.

   Камионите над 12 тона, които са с 2 или 3 оси, според екокатегорията си, ще плащат между 19 и 23 стотинки за второкласен път. За първокласен път цената ще е между 22 и 25 стотинки на километър, а за магистрала - между 26 и 30 стотинки.

   При камионите над 12 тона с 4 и повече оси цената на километър е в границите от 29 стотинки за второкласен път за превозно средство категория ЕВРО VI, EEV и 43 стотинки за категории ЕВРО 0, I, II за шофиране по магистрала.

   Според категорията на превозното средство и класа на пътя автобусите между 3,5 и 12 тона ще плащат между 2 и 8 стотинки за километър, а тези с тегло над 12 тона - между 3 и 9 стотинки.

   Променя се и размерът на максималната тол такса в зависимост от екологичния клас на автомобилите.

   С новите тарифи МРРБ очаква през 2023 г. общите постъпления от тол системата да достигнат 520 млн. лв. (при 430 млн. лв. за 2021 г.).

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама