Днес е : Сряда, 18 Май 2022

28-годишната Мариела Минкова от НЧ „Трудолюбие 1884“ в Бяла е библиотекар на годината на област Русе

Публикация 11 May, 2022 / akcent.bg

   28-годишната Мариела Минкова от библиотеката при Народно читалище „Трудолюбие 1884“ в град Бяла беше избрана за библиотекар на годината в област Русе. Тя вече работи пета поредна година в културната институция, което я превръща в една от най-младите библиотекарки в региона. Колегите ѝ я описват като отличен професионалист и млад човек, който не се спира пред никакви предизвикателства. Мариела е завършила специалност „Маркетинг“ в Русенския университет „Ангел Кънчев“ и притежава следдипломна квалификация по управление на читалищата и читалищните дейности от Стопанската академия в Свищов. За самата нея работата е удоволствие и призвание най-вече, защото има възможност да се среща с много млади хора, да обсъжда разнообразни идеи с тях и да им бъде от полза. „Много е важна добрата комуникация между културните институции и местната власт. Тук успяваме да съхраним традициите, духа и култура“, споделя Мариела Минкова. Тя подпомага и провеждането на срещи на жителите на Бяла с местни писатели и постоянно участва в дискусии редом с учители и ученици. Последната инициативата, от която е била част, е бил Националният маратон на четенето, провел се преди няколко седмици. В него само от община Бяла са се включили около 400 деца.

   Наградата за библиотека на годината отиде при библиотеката към Народно читалище „Тома Кърджиев-1873“ в село Червена вода. Културната институция е основана преди почти 150 години, което я превръща в една от най-старите в региона. Към момента библиотеката разполага с около 3600 тома книги, а читателите наброяват 250. Наскоро е бил изцяло обновен и библиотечният фонд в детския отдел, като целта е да се привлекат повече четящи деца. Наградата бе приета от библиотекаря и секретар на читалището Силвия Бърдарова

   Конкурсът се организира от Регионална библиотека „Любен Каравелов“ със съдействие на Областната администрация, Община Русе и Русенския университет „Ангел Кънчев“. Представители на тези институции бяха част от журито, което излъчи победителите. Негов председател бе директорът на дирекция „Хуманитарни дейности“ в Община Русе Катя Петрова. Тазгодишните номинации бяха общо 63, като 57 от тях бяха свързани с предложения в категорията „Библиотека на годината“.

   Веднага след официалната церемония се състоя и кратка културна програма, включваща поздрав от украински деца – „Под гъбата“ на Виталий Сутеев, драматизация на български език, както и дебат между шестокласници от Първо частно училище „Леонардо да Винчи“ относно за и против четенето.

   Инициативата се организира за пета поредна година. 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама