Сряда, 17 Април 2024

Намаляване на ДДС с 9% на природния газ, пенсионерска добавка от 60 лв. обмисля правителството

Намаляване на ДДС с 9% на природния газ, пенсионерска добавка от 60 лв. обмисля правителството
Публикация   16:45     10 Май, 2022 /     akcent.bg   /     454

Антикризисен пакет от мерки за над милиард и половина лева ще потушава ценовия скок

   Антикризисен пакет от мерки за над милиард и половина лева. Това е планът на управляващата коалиция за потушаване на ценовия скок в редица сектори. От "Продължаваме промяната" обявиха, че се предвижда инфлационна добавка от 60 лева за пенсионерите. Три стъпки са заложени за овладяване на ценовия шок при горивата - сред тях отпадане на акциза и отстъпка при зареждане на бензин и дизел до определен лимит.

   „Министерство на финансите си е свършило отлично работата в това да събере огромен набор от мерки  и да пресметне евентуалния им ефект, които те биха имали върху гражданите и фиска. Пакетът е на стойност над милиард и половина. В него има мерки, като например – обсъжда се отпадане на акциза на природния газ, използван като моторно гориво. Това засяга всеки гражданин, който кара колата си на газ. Тази мярка ще струва около 5,6 млн. лева на държавата, но ще подпомогне всички домакинства, които карат колата си на газ”.  Това заяви в студиото на „Здравей, България” депутатът от „Продължаваме Промяната“ Венеция Ангова, коментирайки договореното на експертния съвет, свикан от вицепремиера Асен Василев в понеделник.

   Като друга мярка, свързана с горивата, тя посочи намаляване на ДДС с 9% на природния газ. „Така правителството ще подпомогне гражданите като им осигури отстъпка от цените на горивата”, подчерта Ангова. И допълни: „Правителството показа, че го е грижа за гражданите и бизнеса. Сега се търси най-доброто решение как да се помогне чрез инфлационни мерки”.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha