Сряда, 21 Февруари 2024

Биткойн се срина до най-ниската си стойност от 10 месеца

 Биткойн се срина до най-ниската си стойност от 10 месеца
Публикация   16:19     10 Май, 2022 /     akcent.bg   /     357

Цената на най-голямата криптовалута се понижава за шеста поредна седмица до под 33 хил. долара, най-лошият период от 2014 г. насам

   Биткойн се срина до под 33 хиляди $ за монета, най-ниската цена на известната криптовалута от юли 2021 година Стойността на цифровата монета не престава да спада за шеста поредна седмица, като единствено за последните седем дни е изгубила над 15%, а от началото на годината спадът е с над 40%. Това е най-тежкият срок за криптото от 2014 година насам, когато монетата към момента се търгуваше към 500 $. Според данни на Coinmarketcap от 5 до 9 май пазарната капитализация на всички криптовалути, които уеб сайтът следи (близо 20 хил.), се е намалила от 2.1 трлн. до 1.5 трлн. $, което значи, че за пет дни пазарът е изгубил над 600 милиарда $. От историческия си връх при започване на ноември 2021 година (67.5 хиляди долара) най-голямата криптовалута се е сринала на половина.

                 Каква е повода
   В основа на разпродажбите са няколко аргументи - вложителите се разделят с рискови активи, като акции и крипто поради инфлацията и политиката на Фед. Някои анализатори и вложители приписват спада на чисто механически аргументи. Според пост в Twitter на Кевин Свенсон, известен криптоинвеститор, биткойн просто е в мечи пазар. Това се удостоверява от затвяренето на месец април при цена под главен софтуерен знак, като приблизително статистическата цена за последните 20 месеца (EMA, или плъзгаща се средна). " Току-що видяхме първото месечно затваряне под 20-месечната плъзгаща се междинна от няколко години насам. " написа Свенсон в обществената медия. " Според дълготрайните механически знаци, евентуално ще забележим някаква низходяща наклонност за идващите от два до четири месеца " добавя вложителят.

   Според други анализатори волатилността на цифровите монети през последните няколко седмици се свърза и с непридвидомостта на пазарите. В обстановка на растяща инфлация и разрастващ се спор в Източна Европа множеството вложители заобикалят рисковите активи като софтуерни акции и криптовалути. От началото на годината биткойн е изгубил близо 30%, до момента в който загубите в софтуерните компании са към 25% за същия срок от време (според представянето на софтуерния показател Nasdaq 100).

                         Допълнителни проблеми
   През уикенда втората най-голяма (по пазарна капитализация) стейбъл койн криптовалута загуби връзката си $. Стейбъл койн (stable coin) е цифрова монета, която не трансформира цената си с времето, а е обвързана с различен актив, в тази ситуация с $. В неделя TerraUSD, криптовалута, която, както името подсказсява, е обвързвана с щатската валута, също загуби връзката с нея и цената се намали под 1 $ за TerraUSD.
Спадът на TerraUSD през уикенда, забележим от графиката на монетата за последните седем дни. Източник: Coinmarketcap Реклама
До Куон, създател на Luna Foundation Guard, сингапурски блокчейн стартъп, който стои зад стейбълкойна TerraUSD, както и криптовалутата Terra, която съгласно данни на Coinmarketcap е деветатата най-голяма цифрова монета в света, с капитализация от над 20 милиарда $, разгласи, че компанията ще предприеме ограничения с цел да възобнови връзката сред TerraUSD, като според от обстановката Luna ще продаде или ще закупи биткойн.

   Късно през нощта Luna разгласи, че е закупила към 1 милиарда $ в биткойн с цел да възвърне връзката с $ на TerraUSD. В петък организацията също разгласи, че е закупила биткойни за към 1.5 милиарда $, откакто няколко месеца по рано (през февруари) закупи към 1 милиарда $ в биткойн от вложители. Общите вложения на Luna Foundation в биткойн се правят оценка на към 3.5 милиарда $. Според някои анализатори обаче компанията ще би трябвало да се раздели с част от вложенията си с цел да възвърне връзката, въпреки че създателят разгласи в Twitter през днешния ден, че към момента не са продадени биткойни.

    В допълнение към спешните ограничения, Luna разгласи през днешния ден, че ще се раздели с 1.5 милиарда $ от биткойн запасите си, с цел да подсигури TerraUSD. Според някои източници Terra към този момент е продала биткойните. Според cryptopotato продадените монети от Luna са закупени приблизително на към 47 хиляди $, до момента в който са продадени на цена от към 33 хиляди $. Според създателя на блокчейн организацията обаче не се пробва да се отърве от монетите, а просто ги дава на заем на няколко маркет мейкъра. За последните 7 дни Terra, криптовалутата на Luna, е изгубила над една четвърт от цената си.
 Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha