Понеделник, 17 Юни 2024

Кузман Илиев: Наближава моментът, в който има Видовден!

Кузман Илиев:  Наближава моментът, в който има Видовден!
Публикация   09 Май, 2022   /     akcent.bg   /     1012

Според икономическия анализатор напечатаните трилиони се предизвикали инфлацията. Очертава се сблъсък между интересите на политиците и на нашия джоб.

   За съжаление ситуацията в момента е много сложна и трудна за предвиждане.Това заяви в предаването "Пресечна точка" на Нова тв икономическият анализатор Кузман Илиев.

   Докато инфлацията беше 2-3 процента- ние влизаме в магазина, виждаме някакво поскъпване, но не ни тревожи особено... Централните банкери, които доскоро печатаха парите, казваха, че няма нищо тревожно, че всичко е под контрол, това, което се случва е временно / дори при 2 процента инфлация за 20 години половината от парите ви са обезценени/.

   В един момент се оказа, че нещата са много по- сложни. Тези големи количества пари, които бяха напечатани, бяха на пазара на глобалния пазар на акции и на имоти. Богатите хора, които ги притежаваха, ставаха все по-богати. В същото време ножицата се разтваря все повече между бедни и богати....

  В един момент тази инфлация изби. Тя е като един дух, който изкочи от бутилката. В един момент влизате в магазина и цените са 5-6 процента по- високи, която стига до 12-15 на сто. Ако всеки си направи проста сметка, не да четем политическата стакмистика, ще се види, че инфлацията е 30-40-50 процента. За съжаление може да стане и повече, ако всички негативни процеси се реализират.

   Тогава хората психологически да инсталират тази инфлация в главите си и да бягат от парите, като по този начин я засилват.

  Големият дългосрочен проблем от това е, че предприемачите се уплашват. Казват си- колко ще ми струва тази машина после... отивам да я купя, тъй като и приходите ми са нарастнали, машината струва пък два пъти по-скъпо. В същото време цялата печалба е изядена.

  Виждаме  този феноменален ръст и заради енергоносителите, следствие на Зелената сделка /стана по-зелена, отколкото отколкото трябва да се случи в разумни срокове/.

  Почваме да използваме алтернативни източници, но първо трябва да ги внедрим нормално.

   В един момент този коктейл, отровен, се разджурна и сега ние го пием... Това е една поредица от грежни политики.

   Общественото внимание трябва да се насочи съм тези, които създадоха инфлацията и цените са високи в магазините заради това, че бяха наляти трилиони долари и евро...

  Пандемията имаше много сериозен, спусъков ефект, просто изстреля този процес.

2007- 2009 г., когато беше голямата рецесия, тогава базовата основа на основните пари в САЩ бяха 800 млрд., а сега са 9 трилиона.

  Има едно единствено решение и то е да се спре да се печата, да се вдигнат лихвите, за да се охлади икономиката. Но това има цена- забавяне растежа на икономиката, фалитчета, проблеми. Политически този хап е много горчив.

  ФЕД започна да вдига лихвите, но инфлацията там е 8-9 процента.

  Това, което се случва, се вижда в САЩ през 70- години до него момент е- ако има инфлация е добре за пазара на труда- инфлацията върви с икономически разтеж.

  Сега обаче забелязваме нещо различно- стагфлация- и цените вървят нагоре, но пазарът на труда се срива, икономиката върви надолу...Оказва се, че всички икономисти са се объркали...

Така през 80-те години се появява един американски централен банкер Пол Волкър, който вдига основната лихва до 15 на сто /сега е 1,5 процента/. Това е тежък удар на хората с ипотеки, фирмите с големи кредити. Това обаче охлажда системата и кредитите пресъхват. Има рецесия, но системата се поизчиства.

  Наближава момента, в който има Видовден.

  Трябва да се глътне горчивото хапче политически, но е за добро на всички ни, най-много страдат от това хората с ниски доходи.

  Ние сме в социален експеримент, който никога не се е случвал с човечеството.

   Защото... Дългът ва САЩ е 130 на сто от икономиката им, преди кризата беше- 60-70 на сто. На Франция също е 130 процента, на Италия е 150. Никога досега тези мощни правителства, които спасяваха бизнеса в кризите, не са били толкова задлъжняли.

Какво означава, когато САЩ имат 30 трилиона долара дълг и няколко трилиона в Европа в евро? Това означава, че те искат инфлация, за да обезценят задълженията си.

  Очертава се сблъсък между интересите на политиците и на нашия джоб.

 

  Според анализатора Тихомир Безлов различни икономически школи предлагат решения. различни решения. В САЩ, в левичарските среди в Западна Европа, която казва, че трябва да се печатат пари. Да се произвежда инфлация е начин да се финансират социалните и екологични програми. При тази пандемия САЩ съвсем целенасочено, следвайки опита си от 2008-2009 г., напечатаха 3 трилиона долара. Това стана в момент, в който при кризи борсите се сриват, спестяванията се топят... сега се случи обратното.

  Европа тогава водеше ограничителна политика- никой не искаше да се печатат пари. Сега това се прави заради Плана за възстановяване, пари се печатат в Европа. Пари заради пандемията се печатава и в Китай, и в други страни. В очакване на нормалното дойде и войната. Натрупаха се серия от кризи, като при големите анализаторски институции има натрупани сценарии, като най- крайните предлагат една ли не като решение ядрена война.

Тагове : инфлация , лихви , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha