Пролетта на българското недоволство.... иде ли?

Пролетта на българското недоволство.... иде ли?
Публикация   30 Апр, 2022   /     Румен НИКОЛАЕВ   /     837

Когато в Българи не е имало политически партии....

  Едва ли някой нормален човек би предполагал, че 2022 година ще донесе на българите и на целия свят такова голямо многообразие в обществения живот. А на русенци- и Търла, която общинският организатор по непонятни причини не смее да я нарече както се казва- Търла.

   Миналата година бе достатъчно красноречива за "Зимата на нашето недоволство", която се изрази в три на брой извънредни парламентарни избори. Които показаха, че новита партии са като Партия на месеца. Продължаваме промяната спечели, защото пое ангажимента да направи правителство... Но се оказа, че властта не е за всеки. По-скоро всеки иска от властта, каквото си иска...

... И като че ли дойде отново време разделно....

  За съжаление, за голямо съжаление, в БГ по- голямата част политици, синдикалисти и представители на разни НПО и измислени бизнеструктури са онези, които определят живота на българския данъкоплатец и избирател.

   Със сигурност властта деформира и направо разваля, ама пък чак толкова да мирише...

   Не е ясно защо няма кой да каже на хората, че инфлацията ни нагази заради милиардите напечатани пари заради ковид пандемията и заради т.н. Зелена сделка.

  Едно са мечтите, друго е реалността... С инфлацията правителства и финансови институции оставят цените да се вихрят нагоре и така да им топи заемите. Топят се за тях, но както се знае- няма безплатен обяд. Цената я плащат онези, които винаги плащат на богатите сметките.

  Трудно е сега някой да каже какво представлява пазарната икономика, след като една глутница самозванци решават кое е по-добре- газа да го купуваме или да го прекупуваме. И да ти обясняват, че няма лошо да сме с онези, които имат в пъти по-висок БВП и разбира се, много по-високи заплати.

   Корабът на властта отново се клати, и то не от вълнението в морето, а от коалиционните "принципи" и червени линии.

  Някой би ли си представил какво е било времето, когато... през май 1934 година България осъмва с манифест:

"  ....манифест за преврат. Документът е разлепен по улици и площади, народът се тълпи и чете: „Българи! Досегашната партийна политическа система окончателно се провали. Пълното разложение на партиите дълбоко засегна обществото, държавата и народното стопанство. Последвалата от това морално-политическа криза рискуваше да се обърне в държавна. Последен изход от това състояние на днешната гавра на партийните хора с народ и държава. Това състояние не позволява да се създаде една стабилна и творческа власт. Партийните и лични разпри не дадоха възможност не само да се разрешат, но и да се поставят държавните и стопански въпроси. Всичко това наложи партийната власт да бъде заменена с непартийна – национална власт.“

   Вероятно сега звучи като утопия, като приказка, но всеки може да сметне колко пари хазната ще спести за партийни субсидии, колко пари ще останат от тлъсти и безконтролни депутатски заплати... Колко работна ръка  ще трябва да се квалифицира отново, ще се влее в пазара на труда.

  Колко пари ще се икономисат от скрита реклама по медиите за видимо объркани политически проекти и техните представители.

  Ще изпадне нуждата от партийното инженерство, което вече се доближава до Фейсбук, където всеки със собствен профил е и администратор на Фейсбук група, администрирана от знайни и незнайни /най-вече незнайни/ полуграмотни хорица с амбиции за публична активност.

   Ето, дойде и Пролетта, но за съжаление не Вапцаровата пролет. Мина Зимата на нашето недоволство, но Политическа- та зима на Ботев остана.

  100- на души на национално ниво обхождат националните медии и произвеждат новини. Други 30-на и това ги мързи да правят и пишат от фейсук профилите, както  и там, където са платили, обилно ги отразяват...

  Още няма изпълнено и едно обещание от предните избори, вече идват нови, още по-големи. Мостовете по Дунава вече ще са 5, а не четири, РО-РО- терминалът Русе - Гюргево ще води не 200-240, а цели 600 ТИР-а на денонощие.

  Пътят Русе- Велико Търново отиде отново в небитието- 2026-2030 година. Явно 0-вата точка е доста трудно да се намери- да се срещнат началото на пътя и края на новиа мост. Но пък стана ясно, че ще търсим европари пари за втория мост при Русе над Дунава, който може и да стане преди мъгливата магистрала.

  Ето така, такива мисли го връхлитат човек, когато му дали толкова много празнични дни и вече го боли главата от ТВ- глупости, надвишаващи в пъти написаното от Джером Джером в "Празни мисли на един празен човек".

   Трудно избирателят може да се ориентира в океана от лъжи, след като и националните медии съзнателно предават за т.н. Национални протести, а те реално изразяват корпоративните интереси на икономически групировки, подкрепящи политическите си структури /протестът на превозвачите, представляван основно от ПИМК като близка до ДПС компания/.

   Явно скоро ще ни поканят пак да избираме... Неко този път внимаваме! Във Франция гласуваха 70 процента, у нас- 40 на сто.

  Българи, бъдете европейци! Прочетете, помислете, не позволявайте пасивността ви да води до влошаване на качеството ни на живот!

 

 Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha