Сряда, 21 Февруари 2024

Мостовете между България и Румъния набъбнаха от 4 на 5

Мостовете между България и Румъния набъбнаха от 4 на 5
Публикация   21:05     29 Апр, 2022 /     akcent.bg   /     1401

Изграждането на втори мост между Русе и Гюргево ще бъде със средства от еврофондове

   Общо пет моста предстои да бъдат изградени между България и Румъния, съобщи министър председателят Кирил Петков на съвместна пресконференция с румънския си колега Николае Чука и еврокомисаря за транспорта Адина Вълян. Тя се проведе в петък в Букурещ.

  Мантрата до момента беше, че мостовете ще са четири. На срещата с румънския вицепремиер в края на януари в Русе регионалният министър Караджов разкри, че втори мост при Русе и началото на изграждане на пътя Русе- Велико Търново ще стане след като бъде определена 0-вата точка, т.е. къде ще бъде изграден моста.

   За целта до края на другата седмица ще бъде учредена специална работна група, в която ще бъдат включени министрите на енергетиката и на транспорта на двете съседни държави. „Тази работна група ще работи по така наречения проект „Бърз Дунав“, каза Петков.

   „Ще подпишат меморандум за изграждането на втори мост между Русе и Гюргево. Той ще бъде финансиран от европейски фондове. За да влезе българската част в ремонт, ще бъде отворен ГКПП с ферибот, за да се преодолеят ограниченията от поддръжката“, допълни Николае Чука. Останалите 4 моста къде ще бъдат и с какви пари ще се правят не става ясно. Българо- румънската група щяла да уточнява техното място.

   Двамата премиери казаха още, че ще обединят усилия и по проект за драгиране на река Дунав, както и за членство в Шенген.

"Ще се движим заедно в тази посока, за да убедим страните-членки, че сме готови да бъдем приети", каза Петков.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha