Днес е : Понеделник, 26 Септември 2022

Брюксел плати на България 148 млн. евро да се погрижи за украинските бежанци

Публикация 28 Apr, 2022 / akcent.bg

   Европейската комисия съобщи в четвъртък, че е превела над 148 млн. евро на България, за да осигури условия за живот и работа на украинските бежанци, пристигнали в страната. Това е осмата по големина сума в ЕС, като повече пари получават всички съседни на Украйна еврочленки, които са приели повече бежанци от България, както и Испания и Италия.

   Най-голяма помощ от еврофондовете получава Полша - 562 млн. евро, където живеят над 2.5 млн. украински бежанци, следвана от Италия - 452 млн. и Румъния - 450 млн. евро. Общо за ЕС изплатената сума е над 3.5 млрд. евро.

   По данни на българското правителство в България в момента се намират 96 164 украински бежанци, от които 87 534 са поискали европейска временна закрила, даваща им достъп до българския трудов пазар, образование и здравеопазване, както и право на подслон. Правителството съобщава, че 51 291 от бежанците са настанени. Общо от началото на войната през България са преминали над 216 хил. украински граждани.

   Точният размер на сумата, преведена на правителството е 148 360 870 евро. Парите могат да използват за възмездяване на направени разходи със задна дата - от 24 февруари, денят, в който Русия нападна Украйна.

   Парите идват като авансови плащания по регионалната програма REACT-EU, която е част от възстановителната инициатива "Следващо поколение ЕС". Освен тях Еврокомисията разреши на правителствата да използват за издръжката на бежанците над 10 млрд. евро неизразходвани средства от кохезионните фондове за 2014-2020 г., вместо да ги връщат в бюджета на ЕС. По тези фондове за бежанците властите могат да използват 100% европейско финансиране, без да е необходимо да добавят национални средства, както се изисква по правилата за финансиране на политиката за сближаване, уточняват от Еврокомиисята.

Снимка: Около 44% от пристигащите в България украински бежанци остават в страната, сочат данните на правителството. Общият им брой вече наближава 100 хил. души.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама