Днес е : Сряда, 31 Май 2023

Христос Воскресе! Великден е!

Публикация 24 Apr, 2022 / akcent.bg

Със смъртта си Исус Христос изкупил греховете на човечеството, а с възкресението си дал надежда за живот след смъртта

 
          Имен ден на Великден празнуват Велико, Величко, Велика, Величка, Велин, Велина, Велко, Велка.
    
    Великден е най-големият празник за всички християни, наричан празник на всички празници.

   В Християнската религия на Великден се чества възкръсването на Исус Христос на третия ден след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносци, посетили гроба. След това Исус се явява на Мария Магдалена и на апостолите. Вярващите се поздравяват с думите “Христос воскресе!” и отговорът е “Воистину воскресе!".
Смята се, че възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род. Великден е сред т.нар. подвижни празници и се определя в зависимост от първото пролетно пълнолуние.

   Според православната традиция Възкресение Христово се предшества от Великия пост. Той започва седем седмици преди Великден и включва 40 дни и Страстната седмица. Утвърден е в памет на 40-дневния пост на Исус Христос и на последната седмица от земния живот на Спасителя, на неговите страдания и на смъртта му на кръста.

През това време християните трябва да се покаят, да очистят душите и телата си и така да се приготвят за достойното посрещане на християнския празник.

   Според народната традиция в украсата за празника се включват червени и бели яйца. Приготвят се по няколко великденски обредни хляба - един се нарича за къщата и се раздава на Великден на членовете на семейството, други се даряват на кумове и на роднини.

  На празника деца и възрастни се сборват с червени яйца, като гледат чие ще излезе победител. Вярва се, че този, на когото яйцето се окаже борец, ще бъде най-здрав през годината.

   Според народната традиция Великден символизира възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата.
 

Коментари

Реклама

Реклама