Днес е : Събота, 28 Януари 2023

Пламен Димитров пред Акцент.БГ: Финансовият министър обеща, че минималната заплата няма да бъде замразена

Публикация 14 Apr, 2022 / Румен НКОЛАЕВ

   Размерът на минималната заплата ще се запаси на 710 лв. в периода 2023-2025 г. Това е записано в средносрочната бюджетна прогноза на Министерството на финансите, която беше пусната за обществено обсъждане. От КНСБ поискаха минималната заплата от 1 юли 2022 г. да стане 760 лв., но засега от министерството на Асен Василев не планират такава промяна.

  Няма да бъде така, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на протеста на пътищарите вчера в Русе.

   На въпроса на Акцент.БГ дали ще застинат минималните  заплати на това ниво за такъв дълъг период Димитров заяви, че на предстоящия тристранен съвет, който ще се проведе преди новата актуализация на бюджета, ще се обсъди евентуална фиксация на минималната работна заплата и максималния осигурителен доход в някакви съотношения и пропорции.

   Ние искаме поне 50 процента от средната заплата да бъде минималната, т.е. ако сега средната е около 1700 лева за страната, то трябва да отиде към 800 лева, Ние сме предложили да стане 760 лева.

  От 1 януари трябва да гони 850 лева. Ще се борим минималната заплата да се актуализира всяка година.

   Финансовият министър заяви на срещата ми с него във вторник, че е отворен за този разговор- че темата ще бъде коментирана в Тристранния съвет и че минималната заплата няма да бъде замразена.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама