Четвъртък, 13 Юни 2024

Трите сили, които променят глобалната икономика, според "Джей Пи Морган"

Трите сили, които променят глобалната икономика, според
Публикация   10 Апр, 2022   /     akcent.bg   /     447

   Вероятно три сили ще оформят облика на света в близките десетилетия: американската икономика, която се възстановява от пандемията от Ковид-19, високата инфлация, водеща със себе си дългосрочно покачване на лихвите, и руската инвазия в Украйна с последвалата я хуманитарна криза. Такава е прогнозата на президента на инвестиционна банка "Джей Пи Морган" (JP Morgan) Джейми Даймън.

    Какво може да се случи с глобалните финанси и със световния растеж и как да се реагира на тези тенденции?

   Оформя се комбинация от потенциално безпрецедентни рискове за САЩ и глобалната икономика, прогнозира Джейми Даймън, главен изпълнителен директор и президент на най-голямата американска банка по обем на активите.

   Писмото, което Даймън изпраща всяка година на акционерите на банката, този път е издържано в доста по-минорен тон отколкото през 2021 година, отбелязва италианското финансово издание "Мъни".

   Въпреки че описваше подробно предизвикателствата пред САЩ, включително икономическите неравенства, миналогодишното писмо изразяваше увереност, че Америка се намира в разгара на икономически бум, който ще продължи възходящата си тенденция до 2023 година.

   Сега обаче избухването на най-големия европейски конфликт от Втората световна война е променило много неща, разтърсвайки пазарите, преобразувайки съюзи и преструктурирайки глобалните търговски модели. Това създава както рискове, така и възможности за САЩ и другите развити демокрации, според Даймън.

   На първо място се нарежда темата за войната в Украйна, която поражда висока степен на несигурност. Вашингтон трябва да е подготвен за дълъг конфликт с непредвидим изход, препоръчва Даймън. Преките експозиции на "Джей Пи Морган" към Русия са  ограничени, но въпреки това финансовата институция може да загуби близо 1 милиард долара. 

   Най-голямата американска банка, чиито активи са достигнали 3,74 трилиона долара към края на миналата година, е обезпокоена и от вторичното влияние на санкциите и отговора на Русия.

   Според оценките на главния изпълнителен директор последиците от войната и съответните санкции ще намалят руския брутен вътрешен продукт (БВП) с 12,5 на сто до средата на годината. Срив, който ще е по-лош 10-процентовия спад, последвал дефолта през 1998 година.

   Икономистите на "Джей Пи Морган" са на мнение, че еврозоната, която е силно зависима от Русия за петрол и газ, ще отчете увеличение на БВП от близо 2 на сто през 2022 г. вместо над два пъти по-високия темп от 4,5 на сто, който се очакваше само преди шест седмици. Същевременно според тях американската икономика ще нарасне с около 2,5 на сто вместо предварителната прогноза за 3 на сто. Даймън обаче предупреди, че тези предвиждания се основават на доста "статична" визия за войната и действащите санкции.

   "Джей Пи Морган" смята също така, че съществува заплаха за веригите доставки и те трябва да бъдат преструктурирани. Ще има победители и победени: някои от основните бенефициенти ще бъдат Бразилия, Канада, Мексико и приятелските страни от Югоизточна Азия. Освен нова конфигурация на веригите за доставки, ще бъдат нужни и нови търговски системи със съюзниците, твърди Даймън. Шефът на водещата американска банка отдава предпочитанията си към връщането на САЩ в Транстихоокеанското партньорство (TPP), което според него е най-добрият възможен геополитически и търговски алианс със съюзниците.

   Покaчването на цените на енергията поставя на дневен ред спешната глобална нужда да се осигурят енергийни ресурси по безопасен, надежден и достъпен начин, подчертава Даймън, цитиран от "Мъни". 

   Належащ е и въпросът как да се намери баланс между висока инфлация и американския растеж. Всички пътища минават през трудните решения на Управлението за федерален резерв (УФР), убеден е президентът на "Джей Пи Морган".

   Ако УФР действа правилно, то можем да имаме години на растеж и инфлацията в крайна сметка ще започне да намалява. Този процес обаче ще провокира много опасения и ще доведе до крайно нестабилни пазари. УФР все пак не трябва да се тревожи за нестабилността на пазарите, освен ако това не повлияе на реалната икономика: Една силна икономика преодолява нестабилността на пазара, отбелязва шефът на "Джей Пи Морган". 

   УФР и правителството постъпиха правилно, предприемайки смели и решителни действия след икономическата катастрофа, причинена от пандемията. Поглеждайки назад, това сработи, заключава банкерът. 

   За президента на най-голямата американска банка през настоящата година има още много неизвестни. Истината обаче е, че трите сили, които биха могли да придадат нова форма на икономическия и финансов свят, а и не само, са възстановяването на американската икономика, инфлацията, придружена от високи лихви, и войната в Украйна. 

  Ето какво написа той във фейсбук!

Здравейте, приятели!
    Преди няколко седмици приех да бъда номиниран от парламентарната група на “Продължаваме промяната” за управител на БНБ. Това не е просто един пост, а изключително важна и отговорна позиция, от която зависи възможността за постигане на истинска промяна в държавата. Такава ще се случи само ако централната банка влезе истински в своята роля на регулатор и изчисти финансовата ни система от натрупания корупционен капитал, който иначе ще продължава да оказва своята разрушителна роля върху формирането на основни обществени и икономически процеси в страната ни.
     След фактическото разцепление на управляващата коалиция по повод избирането на гуверньор на БНБ стана ясно, че в момента не съществува широко парламентарно мнозинство, което да подкрепи този избор. Като председател на парламентарната група на “Продължаваме промяната”, аз винаги съм поставял на първо място обществения интерес, а той в момента изисква отговорно и държавническо мислене и действия.
    Затова в понеделник ще извърша необходимите действия за изтегляне на своята кандидатура за управител на БНБ. При липса на коалиционна подкрепа, нека моят опонент сам да прецени дали иска да остави този толкова важен и отговорен избор в ръцете на опозицията. Това в крайна сметка е етичен избор, част от изискването към ръководителя на БНБ за висок морал и добро име.
Андрей Гюров
 
 

 

/ЕС/Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha