България и Румъния не могат да си позволят да не работят заедно за енергийната си сигурност

България и Румъния не могат да си позволят да не работят заедно за енергийната си сигурност
Публикация   28 Март, 2022   /     akcent.bg   /     470

      Ефикасността ще бъде основна концепция в европейската енергетика през следващите години, като това трябва да включва съвместно планиране на база общи нужди, физически връзки, свързани фючърсни и спотови пазари. България и Румъния трябва да намерят и внедрят навреме решения в енергетиката си без това да налага удължаване на живота на въглищните централи, той като до пет години те няма да имат особена икономическа стойност въпреки новите инвестиции. Дигитализацията и ВЕИ са на много ниско ниво на проникване в България и Румъния и темпът на внедряват не е достатъчен. Това коментира Андрей Коватариу, експерт към работната група по цифровизация в енергетиката към Икономическата комисия на ООН за Европа (UNECE) и старши научен сътрудник в Energy Policy Group, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

    "Много е рано да се каже какъв би бил подходящият дизайн за новата парадигма на единния европейски енергиен пазар. Но фрагментацията, с различни правила в различните държави, контролирани цени, различни нива на данъците, със сигурност няма да ни отведе на един ефикасен енергиен пазар."

   България и Румъния не може да развиват самостоятелни мощности - и двете страни имат планове в тази област, но това не е ефикасност, каза Коватариу.

   "Ако искате да използвате вятърни генератори в Черно море - много важен сектор и за Румъния, и за България, и за Турция - ние трябва да работим заедно, не можем да го направим индивидуално."

   Въпреки това, заради различните икономически и социални условия, предложения, които работят в Западна Европа, могат да не се вписват на изток, добави Коватариу.

   Съвместни усилия и решения на ниво ЕС могат да помогнат на региона да превъзмогне тези ограничения, както и за повишаване на енергийната ефективност на мрежите в цяла Източна и Югоизточна Европа. 

   "Ниската ефективност на енергийните мрежи е най-голямото ни притеснение. Този проблем е заплаха за новите ВЕИ - дори да имате парите и технологията да инсталирате тези нови капацитети, това ще иска предварителни инвестиции, подсилване на самата енергопреносна мрежа и увеличаване на нейната гъвкавост. Не сме готови за това."

   Липата на пълна свързаност на енергийните пазари между съседните държави означава, че не се извличат ползи от производствата на съседите, допълни Коватариу.

  Заради бързината на внедряване дигитализацията на енергетика - използване на сензори, реакция на търсенето - може да има по-незабавен ефект за намаляване на консумацията и увеличаване на енергийната ефективност от други мерки като нови технологии за производство на електричество. Тя е и независима от външни фактори, напомни Коватариу и внедряването ѝ може да започне още през 2022 г.

   "Концепцията за енергийна сигурност се промени през последните седмици - вече не се говори за собствени ресурси и търговски отношения. Действията на Европа призовават за нова дефиниция на енергийния преход - развитието и внедряването на тези мерки изисква нещо, което ще увеличи независимостта на държавите членки от руски газ."

   Рискът от кибератаки по енергийната инфраструктура също се е увеличил през последните седмици и регионът трябва да се подготви за това в бъдеще.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha